Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen står fast vid sina planer - rättslärda förutspår svåra tider

Från 2015
Uppdaterad 10.09.2015 07:14.
Tre smeder.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Regeringen står fast vid att ta till tvingande lagstiftning för att förbättra Finlands konkurrenskraft. Regeringen träffade på onsdagsmorgonen representanter för löntagarorganisationerna, men ändrade inte ståndpunkt.

Det är löntagarorganisationerna som riktat den kraftigaste kritiken mot regeringens åtgärdspaket, och till och med hävdat att åtgärderna strider mot grundlagen.

Det var på tisdagen som regeringen publicerade sitt omstridda paket, som innebär såväl skärpt sjukkarens, förkortad semester som sänkt söndagsersättning.

Nu går regeringen vidare i planeringen och lägger fram förslagen för riksdagen i september.

Kari Pekka Tiitinen
Bildtext Kari-Pekka Tiitinen
Bild: Yle

De rättslärda är kritiska

Professorer i arbetsrätt är förbryllade över regeringens nya linjedragningar för arbetslivet.

Det är framför allt de framtvingade nedskärningarna i övertids- och söndagsersättningar som de ställer sig skeptiska till.

Regeringen tänker på ett exceptionellt sätt begränsa avtalsfriheten till fördel för arbetsgivarna och på arbetstagarnas bekostnad.

Det är en främmande tanke för arbetslagstiftningen, säger professor emeritus Kari-Pekka Tiitinen vid Helsingfors universitet.

- Jag vet inte vem som gett regeringen råd, men visst är det är svårt att förstå att man nu börjar bereda sådan här lagstiftning, säger Tiitinen.

Läget på arbetsmarknaden blir spänt

Seppo Koskinen
Bildtext Seppo Koskinen
Bild: Yle

Turbulens på arbetsmarknaden

Att göra det nu, under rådande kollektivavtal, tyder på ren brist på yrkeskunskap. Avtalsperioden går ut år 2017 och då ska den nya lagstiftningen träda i kraft

Professor Seppo Koskinen vid Åbo universitet förutspår bistra förhandlingar och turbulens på arbetsmarknaden.

- I Finland har lönerna varit en fråga om avtal mellan löntagar- och arbetsgivarorganisationer. Det är svårt att ändra på det. Nu kommer läget att vara mycket spänt mellan parterna inför förhandlingarna och det är sannolikt det blir problem i framtiden, säger professor Koskinen.

Diskussion om artikeln