Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tryggare korsning på önskelistan i Vasa

Från 2015
Skolgångsbiträde Rikard Lindroos och elevkårens lärarrepresentant Johanna Räihä-Jungar vid Vasa övningsskolafrå
Bildtext Skolgångsbiträde Rikard Lindroos och elevkårens lärarrepresentant Johanna Räihä-Jungar vid Vasa övningsskola.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Trafiken vid Vasa övningsskola är livlig speciellt på morgonen då skolan börjar. Nu hoppas både elever och lärare att korsningen vid skolan kunde göras tryggare. Skolgångsbiträde Rikard Lindroos och Johanna Räihä-Jungar, som är elevkårens lärarrepresentant, är oroliga över barnens säkerhet.

Under trafiksäkerhetsveckan, som just nu pågår, har Rikard Lindroos stått på morgnarna vid den livligt trafikerade korsningen mellan Kyrkoesplanaden och Biblioteksgatan invid skolan och iakttagit trafiken. Han är inte nöjd med vad han sett.

- Det är en farlig korsning. Bilarna kör hårt och samtidigt kommer det små elever som ska ta sig över vägen. Nära på krockar har jag sett egentligen varje morgon, säger Lindroos.

Johanna Räihä-Jungar berättar att problemen vid den livliga korsningen har ökat. Nu finns det fler unga elever i trafiken efter att bland annat reglerna för vem som får skolskjuts skärpts.

Från elevkårens håll har man planer på att skriva ett brev till beslutsfattarna i staden för att upplysa om farorna intill skolan.

- Jag tror att det är ett effektivare sätt att påverka om det kommer direkt från elevhåll, säger Räihä-Jungar.

Farthinder eller trafikljus på önskelistan

För att förbättra trafiksäkerheten vid skolan tycker både Lindroos och Räihä-Jungar att staden kunde sätta upp farthinder eller sätta trafikljus i korsningen.

Redan blinkande lampor kunde ha någon effekt för att göra bilister uppmärksamma på att det rör sig barn i området.

Det är ungefär 80 ettor och tvåor som varje morgon tar sig till skolan på Kyrkoesplanaden. Många föräldrar väljer att föra sina barn till skolan och en del kommer med buss och förstås gående på egen hand.

I dagens läge är det ett 20-tal elever som har skolskjuts. Också föräldrar är oroliga över barnens säkerhet.

- Vi har föräldrar som tagit kontakt med både skolan och staden och det är bra att föräldrar tar initiativ. Ju flera vi är som påverkar tillsammans desto större är chansen att man uppnår resultat, säger Räihä-Jungar.

Rent allmänt tycker både Lindroos och Räihä-Jungar att hastigheterna inne i staden borde fås ner. Dessutom är det fortfarande många som kör mot rött.

- Barn litar på den gröna gubben och kan de inte ens lita på den så är vi på väldigt hal is, säger Räihä-Jungar.

Vasa övninggskola hoppas på tryggare korsning vid skolan

6:11