Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Det går att göra snöbollar av spannmålen"

Från 2015
Boris Antman, jordbrukare.
Bildtext Boris Antman, jordbrukare i Mörskom.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Årets skördar blir flera veckor försenade. Enligt Mörskombonden Boris Antman är den gångna sommaren den märkligaste på flera generationer.

Där som sädesfälten böjer sig för vinden står jordbrukaren Boris Antman och tittar ut över sina åkrar. Solen finns där med honom och värmer både bonden och åkern, det är en sällsynt ljus höstdag.

Antman tittar tillbaka på de senaste månaderna med förundran.

- Jag har varit jordbrukare i 26 år, och en sådan här sommar har jag aldrig upplevt. Till och med personer som är över 80 år säger att de aldrig har varit med om liknande somrar.

Sommaren har varit våt och kall och Antman kom ut på åkrarna för att så sitt vete först i slutet av maj, tre veckor senare än normalt. I ett skede befarade han att det inte skulle bli någon skörd alls, men i och med det varmare vädret i augusti har han orsak att vara optimist.

- Som vi ser här så börjar vetet bli moget. Det finns ännu några gröna fläckar, men om två eller tre veckor så kan man börja tröska, om vädret tillåter det, säger Antman medan han tittar på den närmaste åkerbiten.

Tröskan får vänta på uppdrag

Något som är beskrivande för hur annorlunda det här året är jämfört med tidigare år, är att vetet på sina ställen ännu är grönt. Det här trots att vi redan är en bra bit in i september.

- Normalt tröskar vi för fullt redan i mitten av augusti, den här tiden på året är allt vanligtvis redan tröskat.

Boris Antmans åker, landsbygd i Mörskom.
Bildtext Boris Antmans åkrar i Mörskom.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Nu blir dessutom dagarna kortare och kallare, vilket inte precis gynnar jordbrukaren. Väderprognosen för de närmaste dagarna visar sol och värme, upp till 20 grader varmt. Det kan bli jordbrukarens räddning i år.

- Skörden är redan över tre veckor försenad. Kommer det regn så drar det ännu längre ut på tiden. Det enda som hjälper nu är värme och torka.

Snöbollar av spannmålen

Vad gäller kvaliteten på skörden har Antman orsak att vara fundersam. Hans veteskördar brukar duga för att användas i bröd, men det kan hända att årets skörd i stället blir fodervete.

- Det skulle betyda ett ekonomiskt minus, torkningskostnaderna stiger betydligt. Frågan är om det ens lönar sig att skörda. Men jag är optimist, med dagens maskiner ska vi nog få det skördat.

Åker med vete.
Bildtext Om några veckor kan vetet skördas. Förhoppningsvis.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Även om Boris Antman inte har vågat sig ut på åkern med tröskan, så finns det bönder som har testat om det går att skörda. Dock utan någon vidare framgång.

- De som har testat har avbrutit tröskandet. Det går att göra snöbollar av spannmålen ännu, den är så pass rå.