Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s flyktinghjälp: Pengarna är slut

Från 2015
Över hälften av flyktingarna i Baharka i Kurdistan är barn, som behöver särskild omsorg och trygghet. Biståndsorganisationerna gör sig nu redo för en ny väldig flyktingström när offensiven mot Mosul inleds.
Bildtext Flyktingar i Baharka i Kurdistan.
Bild: TED NIETERS 2015

Mitt i den största flyktingrörelsen sedan andra världskriget har FN:s flyktingorgan UNHCR slut på pengarna.

Medlen som kommer in från FN:s medlemsländer räcker inte till, säger pressekreterare Fredrik Sperling på UNHCR Nordeuropa.

- Vår budget för i år borde ligga på 6,5 miljarder euro för att vi ska kunna ge den hjälp som behövs, men vi har bara 2,5 miljarder euro.

Räcker pengarna till den här medicinen eller kommer det här barnet kanske att dö för att det inte får tillgång till medicinen?

Från Syrien flyr tusentals människor som är i behov av hjälp av UNHCR. Just nu är hjälpen för just Syrien bara finansierad till en tredjedel. UNHCR:s finansieringskris har direkta och konkreta följder i flyktingläger i till exempel Syriens och Somalias närområden.

- Vad räcker pengarna till? Räcker pengarna till den här medicinen eller kommer det här barnet kanske att dö för att det inte får tillgång till medicinen? Det är sådana val som görs dagligen på grund av att det saknas pengar.

Osmidigt system

Flyktinghjälpen finansieras inte direkt ur FN:s stora penningkista, utan UNHCR gör skilda appeller till medlemsländer och privata aktörer då det behövs medel för specifika operationer. Finansieringssystemet är oflexibelt, det går inte att skjuta till medel snabbt då ett behov uppstår.

Fredrik Sperling, UNHCR
Bildtext Fredrik Sperling
Bild: Privat

UNHCR önskar att finansieringen skulle vara jämnare fördelad och inte öronmärkt, säger pressekreterare Fredrik Sperling.

- Det skulle vara bättre om vi fick pengar direkt från FN-systemet och att de kom på ett jämnt och förutsägbart sätt.

UNHCR arbetar därför för att ändra systemet med appeller till medlemsländerna.

- Jag hoppas det som händer i världen just nu ska vara en väckarklocka att man måste förändra sättet att äska pengar på, att vi inte kan ha ett system där vissa kriser på ett sätt får ta överhanden av andra kriser som inte är i strålkastarljuset just då, men där behovet kanske är lika stort.

Diskussion om artikeln