Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Veckans Sibbe: Den älskande blev tvåa

Från 2015
Två händer formar ett hjärta.
Bild: Stokpic/Creative Commons

Rakastava (Den älskande) är i dag ett av Jean Sibelius mest omtyckta och spelade verk. Från början var det ett stycke för manskör och det skrevs för en tävling. En tävling som Sibelius förlorade.

Tävlingen

Stycket har en brokig historia. Rakastava skrevs för en manskörstävling som Ylioppilaskunnan Laulajat ordnade 1893. Texten hämtade Sibelius ur Kanteletar. Det berättas att premiärpubliken belönade Sibelius med stående ovationer och alla närvarande trodde sig ha hört vinnaren i tävlingen. Också dagstidningarna skrev berömmande om Rakastava och lyfte fram originaliteten och den varma stämningen.

Ingen minns vem som vann

Därför kom det som en överraskning då juryn meddelade att första priset går till sången Hakkapeliitta. Den var komponerad av Emil Genetz, Sibelius gamla lärare. Juryn belönade tradition och fosterländskhet framom nytänkande och genialitet. I dag känner knappt någon till sången Hakkapeliitta.

För svårt för manskör

En förklaring till att Rakastava inte genast föll juryn på läppen kan ha varit att den var krävande att sjunga för den tidens manskörer. Tonläget är högt och den ska sjungas luftigt och lätt. Manskörerna var vana vid helt andra klanger. Som stöd för sångarna skrev Sibelius därför en stråkstämma. Men det var först 1912 som Rakastava dök upp i en helt ny form, som instrumentalt stråkorkesterstycke.

Stråkarnas sus, den älskades väg

Det märkliga är hur snyggt stycket klingar i sin stråkform. Körens luftiga klang blir till ett smidigt sus i stråkarna. Hela stycket börjar intimt med en beskrivning av ”Den älskande”, sedan följer en snabb och luftigt lätt sats, ”Den älskades väg”. Allra sist kommer den mångfacetterade ”God afton – farväl” fylld av vemod och längtan.

Kärlekslängtan och vemod

I sin stråkorkesterversion har Rakastava / Den älskande blivit ett av Sibelius mest älskade verk. Själv var han också mycket nöjd med det. Han dirigerade ofta Rakastava mellan sina symfonier då han gav egna kompositionskonserter.

Mer om ämnet på Yle Arenan