Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäskrögare: Straffa inte mina anställda

Från 2015
Uppdaterad 09.09.2015 16:37.
Hans Lundström.
Bildtext Hans Lundström vill inte att hans personal ska få sämre ersättning för söndagsjobb.
Bild: Yle/Marica Hildén

De lågavlönade lider av regeringens planer på att sänka söndagsersättningen. Det är fel, säger restaurangföretagaren Hans Lundström. Men företagaren Anna Taube-Mattsson säger att alla ska vara med för att få landet på fötter.

Anna Taube-Mattsson har sin inredningsaffär Popana i centrum av Ekenäs. Hon anser att sparplanerna är nödvändiga.

- Jag hoppas att vi alla jobbar för samma mål och inte bråkar med varandra. Arbetsgivarna och företagarna är inga bovar, vi vill också att alla har en arbetsplats.

Restaurangpersonal drabbas

Regeringen föreslår att söndagsersättningen sjunker, att semestern förkortas i offentliga sektorn och att sjukkarensen skärps. Bland annat det här ska kompensera det så kallade samhällsfördraget som inte godkändes.

Hans Lundström är restaurangföretagare i Ekenäs. Han har 22 anställda på sommaren och åtta anställda på vintern. De jobbar på Lundströms restauranger Knipan och Klubben.

Lundström säger att han är tudelad till sparplanerna. Det är ju bra att omkostnaderna sjunker, men han vill inte att den lågavlönade restaurangpersonalen drabbas av regeringens sparförslag.

- Jag tänkte att nej, skär inte i ersättningarna och av de lågavlönade. Det finns väl andra ställen att ta av?

"De är värda en ordentlig ersättning"

Hans Lundström berättar att det ofta inom hans bransch händer att det kommer en större grupp kunder till restaurangen med kort varsel. Han har ju redan gjort en arbetslista för sina anställda, men måste då fråga om de kan ställa upp litet till på jobbet.

- Det är inte roligt att begära folk att jobba extra om de inte får ersättning för det. De har kanske jobbat en hel dag och jobbar sedan fyra timmar till. Då tycker jag att de är värda en ordentlig ersättning.

Hans Lundström föreslår istället skattesänkningar.

- Det skulle leda till bättre köpkraft och det är viktigt.

Ge upp förmånerna

Anna Taube-Mattsson tycker att det är vettigt att regeringen tar från dem som jobbar.

- Vi kan sänka våra löner och ge upp förmåner som vi fått tidigare.

Anna Taube-Mattsson.
Bildtext Anna Taube-Mattsson.
Bild: Yle/Marica Hildén

Regeringen listar sex åtgärder för att få upp konkurrenskraften, bland annat skulle trettondagen och Kristi himmelsfärdsdag bli lediga dagar utan lön.

Taube-Mattsson anser att trettondagen och Kristi himmelsfärdsdag har förlorat sina roller i samhället.

- Det är samma sak med söndagar. En söndag är en dag bland alla andra dagar. Söckenhelger och söndagar var viktiga förr, i synnerhet söndagen som var den enda lediga dagen. I dag är vi mera flexibla och lever i en annan tid än för femtio år sedan.

Företagare: Inga stora förändringar

Regeringen vill också skärpa sjukkarensen så att man inte får lön för den första sjukdomsdagen. Sjukdagarna 2-9 utbetalas 80 procent av lönen. Taube-Mattsson säger att det verkar vara ett vettigt förslag.

Dessutom föreslås att söndagsersättningen sjunker och att övertidsersättningarna halveras.

Anna Taube-Mattsson tycker inte att det är en stor förändring då söndagsersättningen sjunker från 100 till 75 procent. Hon noterar inte särskilt många övertidstimmar heller på sitt jobb. Det blir mest övertid och söndagsjobb kring jul och på sommaren.

Hur få alla nöjda?

Förändringarna skulle för Taube-Mattssons del innebära att omkostnaderna inte blir lika stora.

- Jag skulle kanske kunna ha lite längre öppet på söndagar, nu har jag öppet endast tre timmar.

Hans Lundström försöker se något positivt i sparförslagen för sin egen del:

- Det är ju alltid bra att få mindre omkostnader vad gäller löner och så vidare. Men hur ska vi sy ihop det här paketet så att alla är nöjda? Det kan jag inte svara på.

Radio Vega Västnyland

4:51

Diskussion om artikeln