Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Sveriges utrikesminister ska inte läxa upp Finland”

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Silja Sjödin, Obs debatt 10.9.2015
Bild: Yle

När Helsingforsbon Silja Sjödin läste Margot Wallströms uttalande om att Finland borde minnas sin krigstida historia blev hon upprörd. Sveriges utrikesminister ska inte läxa upp Finland, säger hon.

I en intervju för Svenska Yle riktar Sveriges utrikesminister Margot Wallström hårda ord mot Finlands flyktingpolitiska linje. Hon påminner om de drygt 70 000 finländska barn som Sverige tog emot under krigen och säger att ”det nog bra att kunna sin egen historia”. Wallströms uttalande förvånar Sjödin:

Ett sådant här uttalande piskar upp motsättningar.

- Först och främst handlar det om att Sverige väljer att läxa upp Finland och tala om saker som inte är relevanta. Jag tycker de borde fokusera på Sverige och inte på Finland, det finns ingen anledning. Ett sådant här uttalande piskar upp motsättningar. I ett känsligt läge som detta borde man interagera, inte peka ut varandra.

Sjödin betonar att hennes kritik inte handlar om Sveriges flyktingpolitik av i dag, utan om jämförelsen med de finska krigserfarenheterna, som känns ovidkommande:

Jag tycker man borde ta fram Finland som en positiv förebild.

- Varför riktar hon så mycket fokus på Finland? Varför riktar hon inte fokus på Sverige istället? Sverige är ju också en del av den finska krigshistorian.

Enligt Sjödin, som har rötter i Sverige och Finland, är det beklagligt att tonfallet på sistone skärpts mellan de två grannländerna. I svåra tider behövs det konstruktiv dialog, inte tillrättavisningar, säger hon.

- Jag tycker man borde ta fram Finland som en positiv förebild. Finland fick uppfinna metoder för att integrera 400 000 karelare efter kriget. Det gick givetvis inte smärtfritt, men med tanke den kaotiska situationen efter kriget var det en bedrift att lyckas omplacera så många människor på en så kort tid.

Håller Sverige och Finland på att glida isär? I veckans Obs debatt diskuterar tidigare utrikesministern Pär Stenbäck, musikern och lokalpolitikern Eva Comét, forskaren Johan Strang, samt professor Anu Koivunen. Se programmet på Yle Arenan!

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan