Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Det är vår skyldighet att lära barn trafikvett”

Från 2015
Uppdaterad 10.09.2015 10:43.
Östnyländska nyheter: En annorlunda lektion i trafiksäkerhet - Spela upp på Arenan

Transportbolaget BB Kuljetus fick en idé som utvecklades till en trafiksäkerhetskampanj. Fler skolbesök är nu inbokade runtom i Östnyland.

Ser ni dem? Näää, ropar barnen som sitter inne i den rymliga förarhytten och försöker spana efter sina klasskompisar som står ute framför lastbilen.

Patrik Björkman som är vd för BB Kuljetus försöker på ett så konkret sätt som möjligt demonstrera för eleverna i Tolkis skola hur svårt det är för en chaufför att se barn som står framför en lastbil. Lastbilen är både stor och hög, faktiskt lika hög som en giraff.

- Vi vill att barnen ska förstå hur en lastbil beter sig i trafiken och att de ska få en aha-upplevelse, berättar Björkman.

Teorilektion på skolgården

Följande grupp med elever klättrar ivrigt in i lastbilen för att kolla på utsikten ur en chaufförs perspektiv.

- Först skall man titta åt båda hållen och sedan vinka åt chauffören för att få ögonkontakt, berättar Lana Nyblom. Då vet man att det är säkert att gå över vägen.

Elever som står utanför lastbilen vinkar åt chauffören som sitter inne i lastbilen
Bildtext - Hej, hej. Ser ni oss eller står vi i död vinkel?
Bild: Yle/Lone Widestam

Fröet till skolbesöken började gro då Björkmans egen pojke började i skolan i höst. Sedan hände olyckan i Tammerfors i augusti, där en 11-årig flicka blev påkörd av en långtradare med släp och Björkman hade bestämt sig.

- Vi kör dagligen i närheten av skolor. Då är det vår skyldighet att barnen får bekanta sig med lastbilar och förstår hur de fungerar.

Ämnet är på tapeten

Sofia Wahlstedt
Bildtext Nu ska jag börja vinka åt lastbilschaufförer tyckte Sofia Wahlstedt
Bild: Yle/Lone Widestam

Patrik Björkman tog kontakt med Borgå stad som var intresserade av ett samarbete. Med på skolbesöken är också Volvo Trucks med sin kampanj ”Stanna, titta, vinka”. Intresset för kampanjen blev större än väntat. Nu har också daghem och högstadieskolor visat intresse.

- Jag hoppades att ens en skola skulle vara intresserad, det visade sig bli många fler, berättar Björkman.