Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sannfinländare lämnar partiet på grund av sparpaketet

Från 2015
Uppdaterad 10.09.2015 09:08.
Rene Hursti
Bildtext Rene Hursti har under onsdagen lämnat Sannfinländarna men han stannar kvar i Helsingforspolitiken.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Helsingforspolitikern Rene Hursti har under onsdagen lämnat Sannfinländarna och partiets fullmäktigegrupp i Helsingfors. Han säger att han inte kan förklara partiets politik för sina väljare.

- Jag har lämnat partiet eftersom jag inte kan godkänna de nedskärningar som regeringen nu gör. Jag har fått mitt politiska mandat av fattiga, av pensionärer, av långtidsarbetslösa, av personer som har varit drogberoende och av personer med mentala problem. Nu drabbas alla de här grupperna av regeringens sparåtgärder, säger Rene Hursti till Yle Huvudstadsregionen.

Hursti säger att han efter regeringens sparförslag i tisdags fått mycket respons av sina väljare på sociala medier.

Jag har fått de här människornas röster och kan inte vara med i ett parti som genomför sådana här nedskärningar.

Rene Hursti

- Jag har fått de här människornas röster och kan inte vara med i ett parti som genomför sådana här nedskärningar, säger Hursti som jobbar som socialarbetare.

Son till Veikko Hursti

Rene Hursti är son till Veikko Hursti som ägnade sitt liv åt att hjälpa fattiga och bostadslösa i Helsingfors. Veikko Hursti dog 2005.

Rene Hursti fick 807 röster i kommunalvalet 2012 och har varit ordinarie medlem i Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Helsingfors. Han är också medlem i social- och hälsovårdsnämnden.

Han ställde också upp i riksdagsvalet i våras och fick då 2 732 röster, men blev inte invald.

"Sysslar bara med motstånd mot invandring"

Också fallet Olli Immonen och hans utspel på Facebook om att kämpa mot mångkultur har påverkat Hurstis beslut.

- Det verkar som om partiet bara sysslar med motstånd mot invandring och har kontakter till vissa högergrupper, det vill säga fallet Immonen och den svarta listan (partiets lista över påstådda hetsare). Däremot gör partiet inget för de personer som behöver hjälp.

Hur har debatten kring flyktingarna påverkat ditt beslut?

- Jag förundrar mig över varför alla flyktingar kommer till Helsingfors. Det finns mycket utrymme i resten av landet. Allt humanitärt arbete är värdefullt och man måste hjälpa människor men det är bra att utreda deras bakgrund. Vi ska göra upp integrationsprogram så de som kommer hit kan söka jobb men ansvaret för flyktingarna kan inte ligga på frivilligarbetare.

Byter grupp i Helsingforsfullmäktige

Hursti behåller sin plats i fullmäktige och säger att han nu kommer att byta grupp.

- Jag kommer inte att grunda en egen grupp. Det finns tillräckligt med partier i oppositionen och jag kommer att gå med i en existerande grupp i fullmäktige, men det är ännu inte klart vilken.

Du kritiserar det som Sannfinländarna gör i regeringen, men vad tycker du om Sannfinländarna i Helsingfors?

- Jag vill inte gå in för en linje där jag skäller på Sannfinländarna. Jag har haft flera fina år i partiet. Jag har fått vara kandidat i riksdagsval och kommunalval. Jag gillar Timo Soini och Jussi Niinistö men det finns också några som jag inte gillar och de har gjort oss till ett sådant här parti.

Vem gillar du inte?

- Jag vill inte racka ner på någon och tänker inte börja lista några namn.

Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Helsingfors krymper från åtta till sju i och med att Hursti lämnar gruppen.

Också Sannfinländarnas kretssekreterare i Nyland Teijo Petäjärvi har meddelat att han lämnar partiet. Han säger att Sannfinlandarna stöd till sparåtgärderna var droppen som fick bägaren att rinna över.