Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjukskötare: Regeringens sparpaket är skrämmande

Uppdaterad 10.09.2015 14:26.
Bildtext Det kan bli svårt att locka folk att jobba på söndagar om ersättningarna sänks.

Det här är horribelt och verkligt katastrofalt för de som jobbar inom vårdbranschen. Det är sjukskötare Eva-Maria Sundströms reaktion på regeringens förslag att sänka söndagsersättningen, förkorta semestern i offentliga sektorn och skärpa sjukkarensen.

Den här försämringen kan påverka lönen med en tredjedel för de som jobbar treskiftsarbete, säger Sundström som är Tehys huvudförtroendeman vid Västra Nylands sjukhus.

- Jag tycker det här är otroligt skrämmande. Jag tror till och med att gemene man gärna skulle gå ut i strejk även om det är något vi absolut inte önskar i det här skedet.

- Det här går också emot det man har jobbat för i många år, det vill säga att mannens och kvinnans euro ska vara lika starka. Sparåtgärderna påverkar särskilt kvinnor.

Semestern är viktig

Sundström betonar också att en förkortad semester betyder att det blir väldigt mycket tyngre att jobba inom vården. Dessutom kan mindre söndagsersättning betyda att det kan bli svårt att hitta frivilliga som vill jobba under obekväma arbetstider.

- Återhämtningen under semestern är väldigt betydande.

- Ersättningarna man har fått för obekväma arbetstider har egentligen varit en morot. Det har gjort det lättare att locka folk att jobba under veckoslut och under andra obekväma arbetstider. Jag och de jag pratat med från fackligt håll konstaterar att det här nu kan betyda att man inte vill jobba extra.

Endel kan tvingas gå sjuka på jobb

Regeringen föreslår också att sjukkarensen skärps. För de som har en låg lön blir det en etisk konflikt då man blir sjuk och inte har råd att stanna hemma, säger Sundström.

- Stannar du hemma blir du utan lön och går du på jobb får du lön men det betyder på samma gång att du kan smitta ner dina klienter.