Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Paddla bland kobbar och skär i Nagu

Från 2015
Uppdaterad 14.09.2015 21:39.
Henric Öhman och Linus Söderlund paddlar i Nagu skärgård
Bildtext Henric Öhman och Linus Söderlund paddlar i Nagu skärgård
Bild: Yle/Åsa Svarvar

Vill man komma riktigt nära naturen i skärgården så finns det få saker som slår kajakpaddling. Du kan ta dig in i små, grunda vikar och korsa förvånansvärt långa sträckor med grov sjögång.

Har du otur eller okunskap kan du bli ett med naturen och hamna i plurret, så se till att vara på den säkra sidan. Flytväst på, vattenpump med och framför allt en polare som kan hjälpa dig. Gå kurser, samla på dig kunskap och erfarenheter innan du ger dig ut på längre sträckor.

Henric Öhman och Linus Söderlund paddlar i Nagu skärgård
Bildtext Henric Öhman och Linus Söderlund paddlar i Nagu skärgård
Bild: Yle/Åsa Svarvar

Skärgården i Nagu är förträfflig ur kajakpaddlarens synvinkel. Ett rikt fågelliv, vackra klippor som du glider förbi och en och annan segelbåt som du kan vinka till.

Med stöd av allemansrätten kan du ta iland på de flesta ställen för att sträcka på benen mellan paddelturerna. Passa på att traska runt holmarna lite, kolla på alla de blommor och växter som segt håller sig fast i varje klippskreva. Beundra bitar av vackert grå drivved och se efter om du lyckas göra några strandfynd.

Henric Öhman och Linus Söderlund äter mat i Nagu skärgård
Bildtext Linus Söderlund och Henric Öhman
Bild: Yle/Åsa Svarvar

Då det börjar kurra i magen ställer du i ordning köket. Det är förvånansvärt hur mycket du kan få med dig i en kajak om du packar förnuftigt. Du har alla chanser att slå till med en riktig brakmåltid om du känner för det.

Om du är osäker på vart du är på väg finns det planerade paddlingsrutter som du kan följa. Ta inte bara turistkartan i handen och paddla iväg, utan ha även med sjökortet och karta, eller lämplig app i din smarttelefon.

Nagu skärgård - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan