Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Medieforskare förutspår tuff framtid för Nya ÖB

Från 2015
Uppdaterad 11.09.2015 11:51.
Ari Nykvist med det första numret av Nya ÖB.
Bildtext Ari Nykvist med det första numret av Nya ÖB.

En superlokal tidning med välskrivna reportage, men den riktigt tunga journalistiken saknas. Så beskriver medieforskaren Ari Nykvist Nya ÖB.

På onsdagen utkom det första numret av tidningen Nya ÖB. Rubriken på första sidan är: Nya ÖB säger Hej. Där skriver redaktionen att den hoppas att Nya ÖB kan fylla det tomrum som uppstod efter Österbottningen och att tidningen blir till nytta och nöje för invånarna i Karlebyregionen.

- Tidningen blir åtminstone alldeles säkert till nöje. Första numret ger inga tydliga besked om nyttan eftersom här finns rätt lite så kallad klassisk, traditionell, tung, granskande, kritisk journalistik, säger Ari Nykvist, medieforskare och lärare i journalistik vid Åbo Akademi.

Mera tung journalistik

Nyqvist hoppas att tidningen i fortsättningen har artiklar som försöker granska och ifrågasätta vad som händer till exempel på det kommunala planet, inom ekonomin och statliga åtgärder.

Han berömmer de välskrivna reportagen och de superlokala notiserna om olika föreningar och tillställningar som är viktiga för läsarna.

- Jätteintressant att få titta igenom första numret av en splitterny tidning.

Namnet Nya ÖB anspelar på Österbottningen, ÖB. Den tidningen slogs samman med Jakobstads tidning 2008 och blev Österbottens tidning, ÖT. Antalet skrivande journalister har sedan fusionen minskat från 16 till två på redaktionen i Karleby. Flera av personerna bakom Nya ÖB har jobbat på ÖB och ÖT.

- Nya ÖB kommer säkert att fylla behovet av lokal identifikation. Det tycker jag att man lyckas med redan i det här första numret.

De stora etablerade tidningarna kämpar med en ansträngd ekonomi eftersom antalet annonser och prenumeranter går ner samtidigt som distributionen blir allt dyrare. Enligt Nykvist har tidningarna ofta varit tvungna att skära i den lokala bevakningen.

- Så där kan det nog hända att Nya ÖB har en marknadsnisch. Tidningen kan fylla ett stort behov som verkar finnas i Karlebyregionen.

Nya Östis

I Lovisatrakten har tidningen Nya Östis kommit ut sedan i våras. Den har uppstått tack vare att tidningarna Borgåbladet och Östra Nyland slogs ihop till den nya tidningen Östnyland som ges ut av KSF-media.

- Nya Östis är ett bra exempel på hur man lokalt kan gripa in när man blir mer eller mindre sviken av medier som vill centralisera av ekonomiska orsaker.

Nykvist är lite orolig över hur de nya tidningarna ska kunna få ihop tillräckligt med annonser och prenumeranter. Nya ÖB borde, enligt Nykvist, ha minst 2 000 prenumeranter för att klarar sig åtminstone en tid.

- Vi vet att intresset för papperstidningar minskar i rasande takt bland yngre läsare, under 50 år. Tyvärr tror jag inte på Nya ÖB:s och Nya Östis existens om fem år.