Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bara högsta direktören får ett eget skrivbord

Från 2015
Uppdaterad 10.09.2015 20:24.
Nytt kontorshus för Op i Vallgård
Bildtext Utsikten från sjunde våningens gångbro är inget för den höjdrädda.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

En bit framtid har landat i Vallgård. OP-gruppens nya kontorsutrymmen är anpassade för distansarbete.

- Jag satt här i kafeterian en dag och jobbade. Jag hade en riktigt angenäm dag och fick alldeles riktiga jobb gjorda, säger OP-gruppens chefdirektör Reijo Karhinen.

Han är den enda som har ett eget skrivbord i OP-gruppens nya kontorsutrymmen på Industrigatan. 3 000 arbetstagare ska dela på 2 300 skrivbord. Distansarbete är tidens melodi.

reijo karhinen är chefdirektör för OP Gruppen, september 2015 i nya utrymmen i Vallgård
Bildtext Chefdirektör Reijo Karhinen har ett eget rum i direktörskorridoren på sjunde våningen. Men han trivs också i andra våningens kafeteria.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

När OP-gruppen för tio år sedan blev huvudägare i försäkringsbolaget Pohjola blev det klart att företaget behövde ett stort huvudkontor.

Nytt kontorshus för Op i Vallgård
Bildtext Kvarterets hus förenas av glastak som släpper in ljuset till andra våningens restauranger.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Genom att bygga moderna utrymmen som lämpar sig för distansarbete och lämna gamla utrymmen sparar OP-gruppen pengar. Det nya husets driftskostnader är 25 procent lägre än kostnaderna i de gamla kontorsutrymmena.

Nytt kontorshus för Op i Vallgård
Bildtext Rauf Deen Mohamed Shan Faris tvättar fönster på Industrigatan.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Nybygget i Vallgård sticker ut som ett glänsande rymdskepp med sin fasad i sten och glas. Det är inte bara nytt. I det nya finns också gamla byggnader.

Arkitetk Asmo Jaaksi
Bildtext För fyra år sedan ordnades arkitekttävlingen för det nya huset på Industrigatan, och för två år sedan kunde rivningsarbetena börja. Arkitektbyrån JKMM har planerat huset, huvudarkitekt är Asmo Jaaksi.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Ljuset och de lyxiga materialen blandade med all ny teknik ger en overklig känsla av att ha stigit in i en science fiction-film från det tidiga 1970-talet. Ljusgrå granit från Kuhmo täcker väggarna och finländska träslag som ask syns rikligt.

Mötesrum i op-gruppens kontor i Vallgård, röd lampa lyser om upptaget
Bildtext Om ett mötesrum är upptaget lyser det rött utanför.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

På sjunde våningen öppnar sig en strålande utsikt över Helsingfors. Fönstren går från golv till tak och inredningen går i ljusa toner. Här får arbetstagarna välja var de vill sitta – eller stå, borden går att höja och sänka.

Nytt kontorshus för Op i Vallgård
Bildtext De större salarna fick inte fotograferas, eftersom arbetstagarna jobbar med bank- och försäkringshemligheter.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Arbetstagarna på bank- och försäkringsbolaget OP kan välja mellan att sitta i en stor öppen sal, vid bord som har små skärmar eller i tysta rum där de får vara helt i fred. En egen plats finns inte, men alla har ett eget skåp där det går att låsa in sina saker.

Op vallgård personalen har gemensamma muggar, sept 2015
Bildtext Arbetstagarna får gratis kaffe från en automat. Muggarna med Vallgårdstema är gemensamma.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Budgeten för bygget var 250 miljoner euro, men det blev billigare än så. Budgeten underskreds med 10 miljoner euro. Bygget fortsätter fortfarande. Alla utrymmen som OP-gruppen behöver står klara, men kvarteret ska ännu utvidgas. Skatteförvaltningen ska flytta in i samma kvarter som OP-gruppens hyresgäster.

Nytt kontorshus för Op i Vallgård
Bildtext Det kostar 40 cent i timmen att parkera i hallen under nybygget, och högst 3,20 euro för en parkeringsgång. Arbetstagarna måste också betala.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Arbetstagarna uppmuntras att cykla eller ta bussen till jobbet. Det finns plats för 900 cyklar utanför nybygget. Under byggnaden finns en parkeringshall för 850 bilar. Enkel matematik visar att alla 2 300 arbetstagare som jobbar på en gång inte kan ta bilen.

I op gruppens hus i vallgård finns ett museum
Bildtext I det nya huset finns ett litet museum som visar OP-gruppens långa och anrika historia.
Bild: Yle/Helena von Alfthan