Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Halla-aho har inte lämnat fullmäktige - trots löftet före EU-valet

Från 2015
Uppdaterad 10.09.2015 19:23.
Jussi Halla-aho är nästan finlandssvensk
Bildtext Jussi Halla-aho (Sannf) sitter envist kvar i Helsingforsfullmäktige, men är aldrig närvarande under mötena.

Jussi Halla-aho (Sannf) lovade lämna Helsingforspolitiken om han väljs in i Europaparlamentet. Men han sitter fortfarande kvar i Helsingforsfullmäktige och har nu varit frånvarande 21 möten i rad.

Yle Uutiset rapporterar att Jussi Halla-aho (Sannf) inte har närvarat i stadsfullmäktige i Helsingfors sedan augusti 2014. Det här betyder att Halla-aho har varit frånvarande 21 fullmäktigemöten i rad. Orsaken är att han sedan sommaren 2014 sitter i Europaparlamentet i Bryssel.

Åhå! Jag kommer inte ihåg att jag har gett ett sådant löfte.

Jussi Halla-aho (Sannf)

Ofta har det istället varit första suppleanten Nuutti Hyttinen som ersatt Halla-aho i fullmäktige. Halla-aho avgick däremot från stadsstyrelsen när han valdes till Bryssel.

Yle Huvudstadsregionen gjorde före EU-valet i fjol en enkät riktad till de lokalpolitiker som ställde upp i valet med frågan "Tänker du avgå från fullmäktige och från andra förtroendeuppdrag inom staden om du väljs till Europaparlamentet?".

Jussi Halla-aho svarade så här på den frågan: "Om ingen speciell motivering eller synvinkel dyker upp tänker jag lämna mina förtroendeuppdrag om jag väljs till Europaparlamentet. Det går inte att sköta uppdragen frånvarande."

Halla-aho: Förstår du inte finska?

När Halla-aho konfronteras med den här uppgiften låter han förvånad.

- Åhå! Jag kommer inte ihåg att jag har gett ett sådant löfte. Jag meddelade fullmäktigegruppen efter valet att jag kommer att avgå. Saken diskuterades och jag fick då önskemål från gruppen och från distriktet att stanna kvar. Jag konstaterade då att det inte finns några hinder för mig att stanna kvar, säger Halla-aho till Yle Huvudstadsregionen.

Förstår du inte finska? Jag har redan sagt flera gånger att jag tänkte avgå, men att fullmäktigegruppen ville ha mig kvar.

Jussi Halla-aho (Sannf)

Varför svarade du att du avgår när du inte har gjort det?

- För att jag då tänkte avgå och såg det som självklart, men gruppen önskade att jag stannar kvar och det finns inga hinder för det.

Anser du att du har ljugit när du före valet uppgav att du avgår, men sedan inte gör det?

- Om du vill kalla det så.

Vad kallar du det själv?

- Förstår du inte finska? Jag har redan sagt flera gånger att jag tänkte avgå, men att fullmäktigegruppen ville ha mig kvar. Eftersom det inte förorsakar några extra kostnader för skattebetalarna så lät jag saken bero.

E-post av Jussi Halla-aho
Bildtext Det här skrev Jussi Halla-aho i ett mejl före EU-valet i fjol.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Gruppordförande vill att Halla-aho avgår

Halla-aho säger att han fortsättningsvis kommer att hålla kvar sin plats i Helsingforsfullmäktige och närvara på möten om han är i Finland den dagen mötet hålls.

Det vore bättre om han avgår. Vad är det för en typ som inte dyker upp?

Seppo Kanerva (Sannf), gruppordförande

Sannfinländarnas gruppordförande i Helsingforsfullmäktige Seppo Kanerva säger till Yle Uutiset att gruppen inte önskat att Halla-aho stannar.

- Det vore bättre om han avgår. Vad är det för en typ som inte dyker upp? Det vore bättre om han försvann till Bryssel och inte kom hit och petade i saker.

Halla-aho anser att Kanervas kommentar är osaklig.

- Han har aldrig anmärkt på något. Kanske han bara hade en dålig dag då han sade det där. Kommentaren är osaklig, men det rör inte mig desto mer, säger Halla-aho.

Heidi Hautala (Gröna) och Nils Torvalds (SFP) lämnade båda Helsingforsfullmäktige efter att de i fjol valdes in i Europaparlamentet. Torvalds var däremot fullmäktigeledamot i Helsingfors och EU-parlamentariker i Bryssel från september 2013 till juni 2014. Under den tiden var han närvarande på ett möte i Helsingforsfullmäktige.