Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Lufsa längs Lilla Björnrundan

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Jyrävä
Bildtext Jyrävä vid Lilla Björnrundan
Bild: Yle/Joakim Lax

En av de riktigt klassiska vandringslederna i Finland hittar man i Oulanka nationalpark. Beroende på hur mycket tid du har kan du välja mellan den lilla eller den stora Björnrundan.

Den lilla passar ypperligt för en dagsvandring. Terrängen är lättframkomlig, men en liten utmaning blir det nog dels i och med att det finns rejäla höjdskillnader, och dels för att du har svårt att fokusera på var du sätter fötterna då du hela tiden vill ta in alla synintryck från den vackra naturen som omger dig.

Henric Öhman vid Lilla Björnrundan
Bild: Yle/Åsa Svarvar

Då du startar färden märker du efter bara några hundra meter hur någonting förändras. Det är svårt att sätta fingret på vad det är, tills du plötsligt får en aha-upplevelse. Ljudet!
Det finns hela tiden en svagt mullrande. Den är ständigt närvarande, älven Kitkajoki. Beroende på vilken fors du är närmast ändrar ljudet. Kajakpaddlarnas favorit Myllykoski, den 200 meter långa Allokkokoski eller mäktiga Jyrävä, vars dån rullar fram i landskapet.

Vissa kan kanske uppfatta det ständiga ljudet som lite störande, eller till och med skrämmande, men det inger också en känsla av trygghet. Om du av någon orsak rör dig utanför de markerade vandringslederna, så kan du lätt orientera dig tillbaka. Det är bara att följa ljudet.

Henric Öhman ja Henri Suopanki vid Lilla Björnrundan
Bild: Yle/Åsa Svarvar

Lilla Björnrundan bjuder naturligtvis på många andra upplevelser. Ett rikt fågelliv, med doppingar och havsörn. Renar kan man ha turen att se, men någon björn lär inte komma emot. Namnet till trots håller sig björnarna borta från den välbesökta vandringsleden.

Vyerna är spektakulära och varierande. Den tolv kilometer långa sträckan kan man lätt forcera på några timmar, men bara genom att stanna till varje gång du tycker att något är värt att fotografera så märker du snabbt att du får skynda på den sista etappen för att hinna fram innan det blir mörkt.

Lilla Björnrundan - Spela upp på Arenan