Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gratis soppa på matsvinn skapar medvetenhet

Från 2015
Folk köar för att få gratis mat på Narinken i Helsingfors
Bild: Yle

Doften av soppan sprider sig över Narinkens torg i Helsingfors och lockar både unga och gamla att komma närmare och ta sig en portion. Lunchen är gratis och en del av kampanjveckan Spillveckan.

Det är Konsumentförbundet som har utlyst den här veckan som en påminnelse om matens värde.

Släng inte i onödan

Bakom dagens lunch står Motiva och yrkeshögskolan Laureas restonomstuderande. Råvarorna till soppan har skänkts av inhemska producenter, det mesta är grönsaker som annars hade gått till spillo.

Både mataffärer och enskilda individer kastar mat som fortfarande skulle gå att äta. Konsumenterna vill ha färskt bröd och färska grönsaker så därför är just de produkterna de som det slängs mest av. Också mjölkprodukter kastas bort, säger hushållslärare Elina Ovaskainen från Motiva.

Elina Ovaskainen från Motiva.
Bildtext Elina Ovaskainen är hushållslärare och tycker att det slängs för mycket mat.
Bild: Yle

– Till exempel surmjölk håller sig bra flera veckor efter att bäst före-datumet passerats.

Hon uppmanar finländare att använda sina sinnen för att avgöra när en råvara blivit gammal. Vi slänger också hela förpackningar.

– Vi vill få fram hur mycket ätbar mat vi slänger och speciellt i våra hem. Hushållen i Finland är den enskilda länken i matkedjan där största delen av matsvinnet uppstår, säger Ovaskainen.

Vad göra med affärernas osålda mat?

På frågan vad mataffärer borde göra med sin överblivna mat, är svaret samma från alla lunchgäster Yle Nyheter talade med. Dela ut till de som behöver.

Valeria Valanne
Bildtext Valeria Valanne anser att matsvinnet kunde gå till dem som behöver det mest.
Bild: Yle

– Det känns vettigt att skänka bort maten till de som behöver istället för att kasta bort. Jag vet inte om det är svårt för affärerna, men det borde i så fall göras lättare, säger Valeria Valanne som kommit för att äta lunch.

Också skolor och daghem kunde få maten där datummärkningen har passerats, enligt Helsingforsbon Saska Saarioja.

Diskussion om artikeln