Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Osäkerhet präglar företagens framtidsutsikter"

Från 2015
Niko Kyynäräinen, näringsdirektör Niko Kyynäräinen på Åboregionens utvecklingscentral.

Optimism inom Åbovarvet och bio- samt kemiindustrin är ett glädjeämne medan sysselsättningsläget och problemen inom handeln väcker oro, säger näringschef Niko Kyynäräinen i Åbo.

Att det är de små- och medelstora företagen som utgör ryggraden i vår ekonomi är ett mantra som man ofta hör upprepas.

Det stämmer väl också för Egentliga Finland, där nio av tio anställda inom företagsvärlden jobbar för just små- och medelstora företag.

Stor skilland mellan olika branscher

Just nu råder en stor osäkerhet inför framtiden bland företagen och skillnaderna i framtidsutsikter mellan olika branscher är stor.

Handeln, som en längre tid haft problem med både lönsamhet och försäljning, är ett av de största orosmomenten, säger näringschef Niko Kyynäräinen vid Åboregionens utvecklingscentral

- För att då en uppfattning om hur det ser ut med handeln just nu är det bara att se på Åbo centrum och de tomma lokalerna där.

Också sysselsättningsläget oroar, särskilt i problemdrabbade Salo som återhämtar sig från Microsofts beslut att lägga ner produktionen.

- Det märks också i Åbo, eftersom nästan fyra av tio microsoftanställda pendlar härifrån.

Sandviks besked en god nyhet

Varvets stabiliserade situation och framfarten inom bio- och kemiindustrin är glädjeämnen som ger regionen ett lyft.

Också verkstadskoncernen Sandviks besked i början av veckan att fortsätta produktionen i Åbo skapar optimism och kan ge positiva signaler också till andra företag.

- Det var en fin nyhet. Sandviks betydelse i Åboregionen, både som arbetsgivare och ett positivt varumärke, kan inte underskattas, säger Kyynäräinen.

I en färsk barometer som publicerades av Egentliga Finlands företagare i början av veckan uppger 43% av de små- och medelstora företagen i regionen att de tror på en ökad omsättning under det kommande året.
Det är strax över medeltalet hos företagen i hela landet.