Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rättegång om polisens hemliga register inleds

Från 2015
Uppdaterad 06.03.2016 20:44.
helsingfors tingsrätt,
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Idag inleds rättegången mot de tre personer som ansvarade för Centralkriminalpolisens hemliga register över misstänkta brottslingar. Bland annat Rysslands president Vladimir Putin figurerade i registret under 2013.

Registret hade 180 000 namn och där fanns tusentals personer som inte borde ha funnits i registret.

I april 2013 avslöjade programmet 45 minuuttia att Putin antecknats i polisens hemliga dataregister över personer som misstänkts tillhöra organisationer som polisen anser kriminella. Putins namn fanns med i registret på grund av presidentens nära umgänge med den ryska motorcykelklubben ”Nattens vargar”.

Polisen misstänktes ha registrerat misstänkta på alltför lösa grunder.

En tjänsteman som arbetade som Polisstyrelsens registerchef och två polisbefäl vid Centralkriminalpolisen misstänks för brott mot tjänsteplikt i anknytning till övervakningen av innehållet i registret. Åklagaren menar att registret över misstänkta brottslingar inte övervakades tillräckligt noga och förundersökningen stötte på anteckningar i det hemliga registret som inte var lagenliga. Alla tre misstänkta nekar till brott.

"Putins namn ett misstag"

Centralkriminalpolisens biträdande polischef Tero Kurenmaa sade 2013 att Centralkriminalpolisen begick ett misstag då Putins namn sattes på polisens svarta lista. Kurenmaa menade att eftersom Putin inte misstänktes för något brott fanns det ingen laglig grund för honom att förekomma på listan.

Däremot verkade reglerna kring vem som förekommer i registret inte vara helt klara. Centralkriminalpolisens register rymmer personer som misstänks för brott, men inte är föremål för en förundersökning.

180 000 personer och 20 000 företag fanns 2013 listade i registret, men många som fanns listade hade kunnat hamna i registret på basis av slumpmässiga kontakter med grupper som betraktas som brottsliga. Bland annat före detta statsministern Matti Vanhanen, artisten Vesa-Matti Loiri, formel-1-föraren Mika Salo och filmproducenten Markus Selin fanns med i registret.

Både offer och brottslingar i registret

Efter att nyheten om att president Putin förekom i registret har Centralkriminalpolisen gått igenom hela registret.

Cenralkriminalpolisens chef Robin Lardot säger att registret fortfarande listar potentiella brottslingar, men det betyder inte att alla som är listade är misstänkta. I registret finns också potentiella offer, menar Lardot.

- I registret ska polismännen motivera varför namnet dyker upp, säger Lardot.

Personal som har tillgång till registret har också fått mera preciserad utbildning för att använda registret rätt, men trots det har långa pågående processer påverkat polisens arbete.

- Utredningar i samband med registret har pågått i över två år och polismännen är försiktiga när de använder registret eftersom de är rädda att göra fel och det har försvårat bekämpningen av grova brott, säger Lardot.