Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Några tips då du skall välja ryggsäck

Från 2015
Olika ryggsäckar för olika ändamål
Bildtext Olika ryggsäckar för olika ändamål
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Under vandringar finns det bara ett alternativ då det kommer till att få med sig alla kläder och prylar. Ja, två, om du har någon annan som bär det åt dig, men annars är det nog ryggsäck som gäller.

Längre turer med mycket packning kräver ryggsäck med ram. Ryggsäcken får mer stadga, och det är lättare att spänna fast utrustning även på utsidan, så som tält och liknande. Ramen gör även att ventilationen är bättre vid ryggen. Däremot tar ryggsäcken ganska mycket plats om du skall stuva in den i exempelvis en bil, och vid klättring eller mycket kuperad terräng kan den höga tyngdpunkten vara en nackdel.

Henri Suopanki och Henric Öhman
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Kortare turer då du bara har med en termos och ett par extra strumpor klarar du naturligtvis med en avsevärt mindre ryggsäck på 20-30 liter. Det svåra är att hitta en optimal storlek. Väljer man en för liten ryggsäck måste man välja bort saker som man plötsligt märker att man kunde ha behövt. Väljer man en för stor ryggsäck finns risken att man bär på onödig vikt och tröttar ut sig i onödan. Med god planering och erfarenhet kommer man en bra bit på vägen.

Längre turer med mer packning kräver ryggsäcksstorlekar på 60-120 liter. Kontrollera att ryggsäckens längd passar din rygg, eller att längden går att justera. Midjebältet skall vara bekvämt och med bröstremmar och liknande justeringsmöjligheter skall du kunna omfördela vikten utan att du tar av dig ryggsäcken.

Ryggsäck med pall
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Ryggsäckar med pall väger en aning, men visst är det skönt att kunna sitta bekvämt under exempelvis jaktpasset, fisketuren eller dagsturen. Så länge du bär den på ryggen ger den också ett visst mått av stadga för packningen.

De flesta moderna ryggsäckar har plats för en vattenblåsa som gör det enkelt att släcka törsten utan att behöva stanna upp och leta efter flaskan, som oftast är längst ner.