Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Fler kommer att jobba krassliga

Från 2015
Ilpo Lakka, psykolog
Bildtext Ilpo Lakka, psykolog
Bild: Peter Fahllund / Yle

Om allt fler jobbar fast de är krassliga eller sjuka på grund av att karensdagen införs får vi problem, menar psykologen Ilpo Lakka. Fler arbetsplatsolyckor, kolleger som smittas, och ökad utmattning är några av följderna han tror att blir vanligare.

- Risken är att det lilla löneavdraget som karantänen för med sig ändå blir avgörande för många. De jobbar hellre fast de mår dåligt än går miste om pengarna, säger Lakka.

Första sjukskrivningsdagen oavlönad

Om regeringens sparkrav går igenom betyder det att första dagen av sjukskrivningen blir oavlönad. Dag två till nio betalas åttio procent av lönen. Det kan jämföras med hur det är nu, ingen karensdag och full lön från början.

- Det är inte bra om folk i större utsträckning går till arbetet om de är sjuka. Risken är givetvis stor att man smittar ner sina kolleger. Speciellt inom hälso- och sjukvården är det problematiskt, säger Lakka.

Risk för fler arbetsplatsolyckor

Han tror också att olycksbenägenheten kan öka. I yrken som kräver stor uppmärksamhet är det viktigt att man är i toppskick. Kranförare, skogs- och industriarbetare och chaufförer är några exempel han nämner. Men egentligen blir alla jobb mer och mer krävande. Troligen spelar också dagens bistra situation på arbetsmarknaden in.

- När folk är rädda för att bli av med jobbet blir tröskeln att gå till arbetsplatsläkaren ännu högre.

Utmattningssymtom vanligare

Enligt Lakka, som har lång erfarenhet av arbetshandledning, finns det en risk för att små hälsoproblem kan växa sig betydligt större på lång sikt.

- Vi får troligen se en ökning av utmattningssymtomen om fler jobbar fast de är sjuka. Speciellt när det verkar som om allt färre skall göra allt mer i arbetslivet, säger psykolog Ilpo Lakka.

Mer om ämnet på Yle Arenan