Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Tips på vad man behöver ha med på terrängcykelturen

Från 2015
Olika saker att reparera cykel med

Få saker sätter käppar i hjulen för en trevlig cykeltur som en cykel som är sönder.

Förmodligen är du långt ifrån en cykelverkstad då det händer, så då gäller det att klara sig själv. Om du inte begåvats med en ovanligt välutvecklad förmåga att improvisera ihop redskap och verktyg av det du hittar i skogen runt omkring dig så gäller det att förbereda packningen väl.

innerslang och lagningslappar

Punktering? Enklast är att ha en extra innerslang att byta till. Har du dessutom med de verktyg som behövs för att byta innerslang så går det så mycket smidigare. Lättviktarvarianten är att ha med reparationskit, vilket fungerar hur bra som helst så länge hålet är litet.

Bromsar som trilskas, växlar som inte gör som du vill eller en sits som är på fel höjd? Så länge tillverkarna envisas med att ha olika storlekar på alla skruvar, muttrar och liknande behöver du en hel uppsättning med verktyg.

Janne Smauget skruvar med cykeln

Oftast klarar man sig bra med ett par enkla grejer. En liten pump väger inte mycket och är garanterat värt sin vikt i guld eller ännu ädlare metaller, oavsett om färden går över stock och sten eller asfalt och grus.

Vad du än tar med dig för verktyg så gäller ändå detta: bekanta dig med utrustningen, så att du vet hur man använder den innan du står där i mörkret och försöker reparera växelvajern.