Den mörka sidan av sociala medier
- Det var kränkande och förnedrande, berättar Esko Hannula med en sammanbiten min.
Det var för två år sedan som han just hade upptäckt att någon skapat en profil på Facebook i hans namn.
Där fanns text och bilder. Det var obehaglig läsning.
Någon ville skada
Trakasserierna fortsatte på Twitter och Linked In. Det skickades osakliga e-postmeddelanden till företagets kunder.
Hannula är verkställande direktör för ett IT-företag med cirka hundra anställda. Också de anställda fick e-post som innehöll kränkande påståenden om VD:n.
- Någon ville tydligen skada både mig och mitt företag.
Efter att ha kommit över chocken började Hannula reda ut hur han får den falska profilen raderad ur olika sociala medier. Det visade sig vara svårt.
Polisen kunde inte hjälpa. Dels ger inte lagen klara redskap i fall som det här, dels är datasäkerhetsfrågorna helt i händerna på de bolag i USA som äger tjänster som Facebook, Twitter och LinkedIn.
Antalet identitetsstölder ökar
Det är tydligt att identitetsstöld har blivit allt vanligare. Polisen rapporterar om en kraftig ökning i antalet anmälningar.
Det finländska kranföretaget Konecranes gick nyligen ut med att företaget förlorat 17,2 miljoner euro i samband med en identitetsstöld. Dataföretaget Affecto rapporterar om en förlust på 960 000 euro likaså som följd av en identitetsstöld.
Den nya lagen om identitetsstöld trädde i kraft i september i Finland. Den ska hjälpa offren. Men det finns samtidigt stränga krav som ska uppfyllas för att lagen ska kunna tillämpas.
Bland annat ska det gå att bevisa att identitetsstölden har åsamkat offret ekonomisk skada.
Samtidigt måste det kunna bevisas att den falska profilen är skapad i syfte att vilseleda en tredje part. Om man stjäl någons identitet, skapar en falsk profil på till exempel Facebook, är det i sig inte straffbart.
Svårt att spåra
På Centralkriminalpolisens enhet för cyberbrott konstarerar kriminalkommissarie Timo Piiroinen att det kan vara svårt att spåra en gärningsman som gjort sig skyldig till en identitetsstöld.
- Och även om det skulle gå att spåra en gärningsman kan situationen förvärras av polisens inblandning.
Dessutom är straffet böter, vilket inte avskräcker en beslutsam mobbare. Man är ganska ensam om man blir attackerad i sociala medier?
- Så är det, tyvärr, suckar Piiroinen.
Hannula höll på i flera veckor för att få de falska profilerna raderade. Till slut lyckades det. Men trakasserierna fortsätter.
- Det är urenkelt att skapa en ny falsk profil, konstaterar Esko Hannula.
Mobbningen har nu pågått i över två år.
Spotlight berättar hela historien på tisdagen den 15.9 kl.20 i Yle Fem.