Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Statsminister Juha Sipilä besökte Borgå

Från 2015
Uppdaterad 11.09.2015 21:28.
Nestes 50-års-jubileumsfotoutställning på Konstfabriken 11.09.15
Bildtext Statsminister Juha Sipilä och stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Statsminister Juha Sipilä (C) besökte Borgå på fredag med anledning av att Neste inledde sitt firande av att det förflutit 50 år sedan oljeraffinaderiet i Sköldvik körde igång.

Det var 1965 som verksamheten i Borgå startade. Idag är Nestekoncernen en av Finlands största koncerner med en omsättning på 15 miljarder euro årligen. Antalet anställda är 5 000 fördelade på 15 länder. Finska staten äger 50,1% av aktiestocken och Neste har rankats till världens sjätte mest ansvarsfulla företag på Global 100-listan.

Raffinaderiet i Sköldvik anses vara ett av Europas mest utvecklade raffinaderier. Raffinaderiet har fyra produktionslinjer och två enheter för tillverkning av förnybar diesel. Huvudsakligen används rysk råolja som råmaterial i förädlingsprocesserna men man använder sig också i någon mån av avfall och matrester.

Fotoutställning

Raffinaderiets 50 år långa historia kommer att firas på olika sätt under flera dagar. Det blir personalfest och en fest för pensionärer och likaså kommer man att arrangera med öppet hus på raffinaderiområdet i Sköldvik.

Den fotoutställning som öppnade idag i Konstfabriken i Borgå med statsminister Juha Sipilä närvarande, är öppen för allmänheten till och med den 2 oktober. På en flera kvadratmeter stor gästbok i utställningsutrymmet skrev statsminister Sipilä sin hälsning till det jubilerande företaget: "Kämpa på hela gänget".