Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska miljöbomben Krasnyj Bor

Krasnyj bor, nordvästra Rysslands enda anläggning för problemavfall har tvingats stänga.
Bildtext Krasnyj bor, nordvästra Rysslands enda anläggning för problemavfall har tvingats stänga.

Den ryska industrins miljögifter hotar bli ett allt större problem för Finska viken efter att nordvästra Rysslands enda anläggning för problemavfall har tvingats stänga.

Anläggningen Krasnyj Bor ligger strax öster om S:t Petersburg och har länge funnits med på Östersjökommissionen Helcoms svarta lista. I 40 år har den tagit emot problemavfall från regionens industri.

Krasnyj bor, nordvästra Rysslands enda anläggning för problemavfall har tvingats stänga.

Bakom portarna ligger över två miljoner ton kemikalier, oljeprodukter och tungmetaller. Anläggningen har smutsat ned både vattendrag och luften, drabbats av bränder och korruptionsskandaler.

I Krasnyj Bor återvinns ingenting, utan allt får bara ligga i öppna gropar. Men nu är groparna fyllda till bredden och situationen kritisk.

Krasnyj bor, nordvästra Rysslands enda anläggning för problemavfall har tvingats stänga.

Ledningen har gett tomma löften om modernisering de senaste tio åren. Till sist vaknade även de ryska myndigheterna som såg till att stänga anläggningen. Åtminstone tillfälligt.

I samma veva är det ingen som kontrollerar vad industrin nu gör med sitt problemavfall när Krasnyj Bor är stängd. Många misstänker att avfallet dumpas i närmaste skog eller flod.

Giftgaser skrämmer

Staden Nikolskoje har 20 000 invånare och ligger bara tre kilometer från Krasnyj Bor. Många invånare kan se fabriken från sina lägenheter. Och i staden är oron för giftiga utsläpp stor.

Särskilt kritiska är de mot myndigheternas nya planer på att börja bränna bort avfallsmassorna i en stor ugn och på så vis öka utsläppen. En plan som utarbetats av finska konsultbolaget Pöry.

– Enligt planerna ska fabriken börja producera luftutsläpp med dioxiner, furan, kvicksilver och arsenik, säger Dmitrij Golovin. Det handlar om tungmetaller och gifter som alla är ett hot mot människan.

Krasnyj bor, nordvästra Rysslands enda anläggning för problemavfall har tvingats stänga.

Andra kritiker påpekar att ingen längre vet vad exakt som ligger i giftgroparna och att man omöjligen kan veta vilka reaktioner som uppstår i en förbränning. Golovin försöker nu engagera invånarna i motståndet mot de nya planerna med demonstrationer och möten.

På konsultbolaget Pöyrys kontor i S:t Petersburg anser man att den här kritiken inte baserar sig på en professionell kunskap. Experterna menar att en förbränning är den säkraste och effektivaste metoden och en som rekommenderas av många internationella organisationer.

– Anläggningen har släppt ut luftföroreningar hela tiden, men nu blir de skadliga halterna lägre, betonar konsulten Sergej Zubarev på Pöyry-Rus. Förut filtrerades inte luftutsläppen alls, nu installeras moderna system. Enligt våra planer kommer luftkvaliteten i grannområdet att hålla europeiska och japanska normer.

Nygamla löften

De lokala aktivisterna har länge oroat sig även för giftiga utsläpp i diken nära anläggningen. Utsläpp som rinner ut via floderna till Finska viken.

Senast förra veckan upptäckte miljöorganisationen Greenpeace allt för höga halter av tetraklormetan och PCB-föreningar i diken utanför Krasnyj Bor. De ryska miljömyndigheterna dementerade snabbt uppgifterna och betonade att stadens officiella prov visar att allt är under kontroll.

Det som ingen bestrider är att giftgroparna hotar svämma över och vid en olycka vore följderna katastrofala.

Krasnyj bor, nordvästra Rysslands enda anläggning för problemavfall har tvingats stänga.

De ryska myndigheterna lovar, än en gång, att den nya fabriken i Krasnyj Bor invigs om tre år. Prislappen är tre miljarder rubel, eller 40 miljoner euro. Fabriken ska ha en kapacitet på 45 000 ton årligen och det tar ett par decennier att hantera anläggningens problemavfall.

Pöyry har studerat utländska anläggningar, men på bolagets ryska kontor säger man att det inte handlar om Ekokem i Riihimäki. Eventuellt kan finländska företag bidra med teknologi.

De lokala aktivisterna vill helst att avfallet isoleras.

– Det bästa vore att konservera giftgroparna, kanske i en sarkofag, så att de isoleras maximalt, säger Dmitrij Golovin.