Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Känslor i ett litet rum

Från 2015
Uppdaterad 18.09.2015 11:40.
Kaija Suovanen, musiksalong Gabriel & Hilda, Stockholm
Bildtext Kaija Suovanen utanför sin musiksalong Gabriel & Hilda, i Stockholm.
Bild: Yle/Mi Wegelius

Det blev en kväll fylld av värme och förtätad stämning när Kaija Suovanens pyttelilla musiksalong i Stockholm firade sitt tjugo års jubileum. ”Kulturgärning” är ett av de ord som här används om Kaijas verk.

Föreställ dig att du sitter i ett litet ombonat rum, med mjukt gröna väggar, kristallkronor som glimmar, skinande lampetter och musikerfotografier som blinkar till dig från väggarna.

Du är omgiven av ett tjugo-trettiotal förväntansfulla människor, som verkar förvissade om att de snart kommer att få en annorlunda, humorfylld, högst opretentiös och kraftgivande musikupplevelse.

Spela på Kaijas piano

I Kaija Suovanens minimala musiksalong Gabriel & Hilda i Stockholm är det just så här.

musiksalong gabriel & hilda, stockholm
Bildtext Kaija Suovanens musiksalong i Stockholm
Bild: Yle/Mi Wegelius

Kaija skapar en miljö som formligen sprudlar av värme. På ett högst spontant sätt får hon sina gäster att känna sig välkomna och hemmastadda. Ja, vi blir liksom till en liten familj där vi sitter tätt kring de små borden.

Egentligen har Kaija Suovanen varit pensionär redan i många år. I sin lilla salong tar hon i alla fall emot alla dagar, mellan tio och sex. Hon stiger tidigt upp och inhandlar det som behövs för caféet. Sitt piano bjuder hon också på för den som vill.

En hel musikerfamilj

Ett undantag finns i alla fall! Det är när Kaijas son, den mångfalt prisbelönte operasångaren Gabriel Suovanen, uppträder någonstans. Då stänger hon för att kunna resa dit.

gabriel suovanen
Bildtext Gabriel Suovanen
Bild: Erik Rundelius sthlm Blueberries

Även Gabriels nio år yngre syster Hilda är utövande musiker. Förutom musicerar, komponerar hon och ett av hennes största intressen är filmmusik.

Kaija säger att det allra bästa är när hon får ha hela sin musikerfamilj omkring sig, som nu, dagen före det så kallade kronprinsbröllopet i Sverige, där hela staden andas förväntan. Men här inne är det alltså en förväntan som gäller någonting annat, något som stamgästerna ler inför i införstådd glädje.

Vem är Kaija?

Kaija Suovanen kommer ursprungligen från Tuusniemi, i Kuopiotrakten. Den stora familjen brukade ofta sjunga till dragspelsackompanjemang. Hennes kortväxte far ställde sig på en stol och sjöng. På det sättet stod han också mitt i ringen och sjöng och grät och sjöng och grät när hans fru, Kaijas mor, hade dött.

Till Sverige kom Kaija Suovanen först för att sommararbeta. Här träffade hon sedan också sin exmake, barnens far, skådespelaren och operasångaren Erkki Suovanen, med en bakgrund som krigsbarn i Sverige. I ett skede hade Kaija hela tre arbeten samtidigt för att kunna finnas till hands för Gabriel och Hilda under deras musikstudier.

Livet i Sverige har i alla fall inte jämt varit en dans på musikomspunna rosor. Gabriel låter förstå att den berikande korselden mellan svenskt och finskt och även krigets efterverkningar har slängt upp en säck full av bland annat ett identitetssökande på hans rygg. Med värme kommer han ihåg besöken till Mommola i Finland.

kaija suovanen, grundare av musiksalongen gabriel & hilda i stockholm,
Bildtext Kaija Suovanen inför firandet av Gabriel & Hildas 20-års jubileum.
Bild: Yle/Elianne Rehn

Kaija ringer i lilla klockan

När Kaija ringer i den lilla porslinsklockan och programmet kör igång, ökar temperaturen mångfalt. Förutom pianisten Hans-Ove Olsson får vi bland andra möta recitatören Tor Englund – ordförande för Nils Ferlinsällskapet, som exempelvis citerar Tomas Tranströmer och estradören Mattias Enn, som sjunger Bengt Ahlfors.

Gabriels och Hildas Papagenaduett höjer sedan stämningen till taket medan Gabriels samsång med Pappa Erkki i Rauno Lehtinens Muuttuvat laulut tar oss till mer vemodiga landskap. Och när alla mot slutet gemensamt sjunger Saarenmaan valssi blir allt verkligen till ett helt annat Östermalm än den klichébilden bjuder.

-Det går inte att förklara vilka känslor som uppstår i ett så här litet rum, säger stamgästen Evy Claesson efteråt. Det är lätt att hålla med henne.

I radioprogrammet Musikens kraft har förhoppningsvis en glimt av de här känslorna fångats.

För egen del kan jag säga att det blev en just så annorlunda, opretentiös, högst familjär musikupplevelse, fylld av underfundig humor och värme, som jag hade hoppats på. Här hade vi klassisk musik när den är som bäst. Det vill säga inte musik vars syfte är att vara fin, utan musik skapad i glädje, ja kanske rentav av kärlek.

musiksalong gabriel & hilda, blommor till 20-årsjubiléet
Bildtext 20-års jubileumsblommor.
Bild: Yle/Elianne Rehn

Musikens kraft sänds i serien Dokumenterat, den 13 september 2015, kl. 09.03 med en andra sändning på onsdag kl. 11.03. På Arenan finns programmet i trettio dygn.

Dokumenterat: Musikens kraft

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan