Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Bebisen kan också sitta på pottan

Från 2015
Sonja Jungar-Irjala med Sylvi
Bildtext Sonja Jungar-Irjala med dottern Sylvi.
Bild: Yle/Elin Willows

Idag är det inte ovanligt att barn har blöja till tre eller fyra års ålder. Men det går att sätta sin bebis på pottan tidigt, säger de som har provat babypottning.

Från början var Sonja Jungar-Irjala i Jakobstad rätt så skeptisk till babypottning. Hon hade hört om det men tänkt att det var något väldigt extremt och att det inte var något för hennes familj.

Men så visade kompisar till familjen att de höll på med babypottning, och Jungar-Irjala tyckte att det inte verkade så komplicerat och bestämde sig för att prova.

En bebis som "grodhålls" ovanför toaletten.
Bildtext När bebisen är liten kan den "grodhållas".
Bild: Blöjfri bebis/Anna och Marcus Lundstedt

Det funkade direkt.

- Vi fick ändå kiss att komma så pass ofta att vi fortsatte med det, säger Sonja Jungar-Irjala.

Det handlar om kommunikation

Babypottning, eller på engelska ec, elimination communication, handlar om att kommunicera med barnet och lyssna på signaler när bebisen är nödig.

Ulrika Casselbrant i Sverige hade inte hört om babypottning med sitt första barn, men när hon väntade det andra berättade en annan gravid om att hon tänkte potta sitt barn.

Först tyckte hon att det lät flummigt, men när barnet var fött och hon hörde mer om babypottning, och att det handlade mycket om kommunikation så blev hon nyfiken.

- När min son var två månader så provade jag, och det funkade, och jag blev fast, säger Casselbrant.

Sprida budskapet

Det som störde Ulrika Casselbrant var att hon inte hade hört om babypottning tidigare. Därför startade hon ganska snabbt en Facebooksida för andra intresserade föräldrar. Efter det blev det också en hemsida, Blöjfri bebis. Och förra året gav hon ut boken Bebis på pottan på eget förlag.

Tanken är nu att boken ska översättas till andra språk, det är redan på gång till bland annat isländska, men till finska har Casselbrant fortfarande inte hittat någon översättare.

- Det får allra helst vara en mamma eller pappa som själv har använt sig av babypottning eftersom det är många termer som ska översättas.

Standard i stora delar världen

Blöjanvändningen har de senaste åren gått upp i åldrarna i västvärlden, på andra ställen i världen, många delar av Asien och Afrika, till exempel, är babypottning norm.

- Engångsböljsföretagen jobbar dock hårt med att få bort den normen eftersom de vill ha nya kunder, säger Ulrika Casselbrant.

Jag kunde förstå när mitt barn var tre månader att just det där gnället betyder att han är kissnödig.

Färre blöjor

Vissa som håller på med babypottning använder tygblöjor, andra engångsblöjor. För Sonja Jungar-Irjala handlar det inte främst om att få ner blöjanvändningen, att hålla på med babypottning, men det är ju förstås ett plus, menar hon, att det går färre blöjor.

Men det handlar också om att göra barnet själv medvetet.

- Mitt yngsta barn som är ett och ett halvt år nu går själv till pottan när hon är kissnödig, hon har blöja på mellan, men det är häftigt att se att hon vet när hon behöver gå, säger Sonja Jungar-Irjala.

För Ulrika Casselbrant har kommunikationen varit det viktigaste.

- Jag kunde förstå när mitt barn var tre månader att just det där gnället betyder att han är kissnödig, och det är helt fantastiskt, säger Casselbrant.

Hon säger att fördelarna är många, man slipper röd rumpa, förstoppningar kan lättare undvikas, och så sparar man också in på en hel del blöjor.

- Och så det att barnen faktiskt kan, man behöver inte ha blöja på dem i fyra år, de kan faktiskt bli torra redan vid ett och ett halvt år, avslutar Ullrika Casselbrant.