Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tiotals vargobservationer i Kyrkslätt i år

Från 2015
Uppdaterad 14.09.2015 15:11.
Varg som promenerar i skogen.
Bildtext Vargen i Kyrkslätt är inte rädd eller skygg, utan rör sig gärna nära människor. Vargen på bilden har inte rört sig i Kyrskslätt.
Bild: Yle

I Kyrkslätt har det gjorts över 20 vargobservationer i år. Det är mycket mer än tidigare år. På jaktvårdsföreningen vill man avliva vargen. Det hjälper inte att fånga den och flytta på den, säger Monica Tallberg.

I torsdags blev en tax riven av en varg i Kyrkslätt. Vid jaktvårdsföreningen är Monica Tallberg orolig. Hon tycker inte att det ska finnas varg alls i bebyggelsen.

Vanligen görs en vargobservation per år i Kyrkslätt. I år har det redan nu gjorts över 20. Det är oklart om det är frågan om flera olika vargar eller om en och samma. Mycket tyder på att det är en och samma varg och att det är den som dödade taxen Glada. Vargen gillar att röra sig i bebyggelse och nära människor.

Om vargen hittar en partner och förökar sig går här inga barn eller hundar lösa mer.

Monica Tallberg

- När den ser en människa stannar den och stirrar. Den saknar vargens naturliga instinkt att dra sig undan.

Hoppas på polisen

Så ska en normal varg inte bete sig, och Tallberg hoppas att polisen ska fatta beslut om att avliva Porkalavargen. Att få ett undantagstillstånd för att skjuta vargen är inte särskilt sannolikt och dessutom är det i sådana fall jägaren som ansökt om lovet som är ansvarig för jakten.

- Det är polisen som ska ta ansvar i frågan. Var och en borde fråga sig om det ska bildas ett liknande vargrevir i Porkala som det har bildats i Västnyland.

Monica Tallberg och hundarna Jogi och Jaffa tycker inte att vargen hör hemma i bebyggelse.
Bildtext Monica Tallbergs tax Jaffa får stanna hemma från hjortjakten i år. Kompisen Dogi är en stor hund, men ändå hälften mindre än en varg.
Bild: Johanna Minkkinen/YLE

Orolig för vargpartner

På jaktvårdsföreningens karta över vargobseravtioner ser man att vargen bland annat rört sig flera gånger på det nybygda villaområdet Sundsberg, där det bor många barn och hundar. Tallberg är orolig för att vargen ska hitta en partner och föröka sig.

- Då går här inga barn eller hundar lösa mer.

Tallberg tror dessutom att fler sett varg än vad obervationerna på jaktvårdsföreningens sida visar.

Vi är instängda av motorvägen och här bor väldigt mycket mer människor än för 30 år sedan.

Monica Tallberg

- Många vågar inte berätta att de tror sig ha sett en varg. De är rädd att inte bli trodda.

Jaffa får inte jaga

Taxen Glada, som dödades i torsdags, har skickats på undersökningar för att fastställa att det faktiskt var en varg som gick till attack. Monica Tallbergs tax Jaffa är brorsdotter till förolyckade Glada och får inte delta i hjortjakten i år, av rädsla för vargen.

Monica Tallberg oroar sig bland annat för det närliggande dagisets Mulleklubb, som får röra sig på Tallbergs marker.

- 300 meter från platsen där de var i onsdags observerades en varg för ett halvår sedan.

Eklund har svar på varför det är större problem med vargen nu än tidigare.

- Vi är instängda av motorvägen och här bor väldigt mycket mer människor än för 30 år sedan.

Vid Jaktvårdsföreningen är meningarna delade: en del vill ansöka om undantagstillstånd för att skjuta vargen, andra vill att polisen fattar beslut om att avliva den.

Diskussion om artikeln