Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nu sjunger Mikko Sipola på svenska för första gången

Från 2015
Uppdaterad 12.09.2015 21:39.
På resande not: Mikko Sipola - Spela upp på Arenan

I veckans På resande not ska Mikko Sipola göra något han aldrig tidigare gjort – nämligen sjunga offentligt på sitt modersmål svenska.

Våren 2012 vann Mikko Sipola från Ekenäs den första omgången av The Voice och sedan dess har han uppträtt på en mängd olika scener och i en mängd olika sammanhang, men aldrig på svenska.

- Senast jag sjöng på svenska inför folk måste ha varit i småskolan, skrattar han.

- Min artistbana startade som trubadur på skidorter i Alperna och där efterfrågades bara sång på engelska. När jag kom tillbaka till Finland började jag sjunga på finska också. Det har inte varit något medvetet beslut att inte sjunga på svenska, det har bara inte blivit så.

När han skulle välja ut två eurovisionsbidrag att sjunga i programmet kom chansen att välja en svenskspråkig låt, men det visade sig vara en större utmaning än han trott.

- Det var svårt att hitta en sin sångröst på svenska. Hur skulle jag sjunga? Jag ville inte sjunga på dialekt, men jag ville inte sjunga på något slags rikssvenska heller. Till slut hittade jag någonting mitt emellan som kändes bra och rätt, och som kändes bra i munnen.

Exakt hur det låter får man höra i veckans På resande not på lördag kväll, kl 21.00 på Yle Fem.

Mer om ämnet på Yle Arenan