Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen: Inga tecken på språkstrider i Munksnäs

Från 2015
Uppdaterad 11.09.2015 17:17.
Kommissarie Jarmo Heinonen vid Helsingforspolisen.
Bildtext Kommissarie Jarmo Heinonen säger att enligt polisen spelar språket ingen roll i bråken mellan unga i Munksnäs.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Helsingforspolisen uppger att det inte finns tecken på att språket skulle spela en roll i ungdomsbråken i Munksnäs. Enligt Hoplaxskolans rektor har elever skrikit "hurri" och hon säger att det handlar om bråk mellan finsk- och svenskspråkiga.

- Vi undersöker tre fall av misshandel. Det är fråga om normala stridigheter och vi har inga tecken på att det skulle röra sig om språkstrider mellan finsk- och svenskspråkiga, säger kommissarie Jarmo Heinonen till Yle Huvudstadsregionen.

Heinonen påpekar att utredningen nu pågår och att han inte kan ge så mycket mer information om vad som hänt.

Vi undersöker tre fall av misshandel men har inga tecken på att det skulle röra sig om språkstrider mellan finsk- och svenskspråkiga,

Kommissarie Jarmo Heinonen

Poliser har enligt Heinonen besökt skolor i Munksnäs och talat med elever.

Yle Huvudstadsregionen berättade i torsdags att finsk- och svenskspråkiga högstadie- och gymnasieelever rykt ihop i Munksnäs.

Rektor: Elever har skrikit "hurri"

Rektorn för Hoplaxskolan Mia Förars-Pöytäniemi informerade under torsdagsmorgonen föräldrarna via skolornas interna kanal Wilma att "det finns allvarliga spänningar och konflikter mellan våra svensk- och finskspråkiga ungdomar på området". Hon uppmanade föräldrarna att tala med sina barn och vara extra uppmärksamma på deras förehavanden.

Varför skrev du att det är fråga om spänningar mellan finsk- och svenskspråkiga, Förars-Pöytäniemi?

- Elever har skrikit "hurri" åt varandra. Det är fråga om elever från olika svenskspråkiga skolor som varit i bråk med elever från finskspråkiga skolor. Det här har jag hört, men jag vet inte säkert vad det handlar om.

Men om du inte vet säkert att det är finska och svenska unga som bråkar, varför skrev du det då till föräldrarna?

- Jag funderade länge om jag ska skriva det eller inte. Om jag bara hade skrivit att det förekommer spänningar mellan olika ungdomar i Munksnäs hade föräldrarna trott att det är fråga om bråk mellan svenskspråkiga elever.

- Jag skulle i så fall ha tvingats förklara det mycket mer.

Förars-Pöytäniemi säger också att hon inte vet om språket i sig är orsaken till bråken men att de som bråkar är elever från finsk- och svenskspråkiga skolor.

Hoplaxskolan är en enhetlig grundskola med elever från årskurs 1 till 9. Skolan ligger på fem olika adresser i västra Helsingfors. I Munksnäs finns elever från årskurs 1 till 9.