Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polis kastar mat åt flyktingar i Ungern - ny video upprör

Från 2015
Uppdaterad 11.09.2015 17:01.
Nyhetsvideor: Ungerska polisen slänger in mat åt flyktingar - Spela upp på Arenan

En video som visar hur ungersk polis iklädd munskydd slänger matpaket till flyktingar som trängts in på ett litet område i en stor hall i det tillfälliga flyktinglägret Röszke i Ungern väcker kritik. Flyktingarna sträcker sig desperat efter maten som kommer flygande genom luften.

I folkmassan finns också barn och kvinnor. En del klättrar upp på staketen för att gripa åt sig av maten som delas ut.

- Som djur som matas i en inhägnad. Det var som Guantanamo i Europa, säger en österrikisk frivilligarbetare vid namn Klaus Kufner som besökte platsen medan matutdelningen pågick.

Materialet är filmat av Kufners hustru Michaela Spritzendorfer i det tillfälliga flyktinglägret i Röszke i södra Ungern. Hon filmade i smyg videon med sin mobiltelefon.

"Som ett koncentrationsläger"

Spritzendorfer och Kufner befann sig i lägret för att de hämtade mat, kläder och medicin dit. Kufner uppger att kring 500 personer hade inkvarterats på ett litet område och att förhållandena påminde om ett koncentrationsläger.

Det är meningen att flyktingar inte ska behöva stanna längre än några timmar i det tillfälliga flyktinglägret i Röszke men en del tvingas ändå bli kvar där i ett par dagar. Ungern har förbjudit åtminstone nyhetsbyrån Reuters att komma till lägret.

Videon laddades ursprungligen upp på Youtube och väcker nu igen debatt om hur Ungern som är känt för att vara negativt inställd till flyktingar behandlar folk som flyr från krig och våld.

Diskussion om artikeln