Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Så här blir du världskänd musiker

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Andreas Carlsson
Bildtext Vågar man gå fram till Andreas Carlsson och snacka business? Vi ringer och kollar med Musik & Talang.
Bild: Peter Svensson

Vi ringer upp Ostrobothnia Music Expo och Musik & Talang för att kolla om det är garanti på att man blir framgångsrik om man deltar i en av kongresserna. Och vågar man gå fram och snacka med Andreas Carlsson?

Just nu ordnas två kongresser för musiker i Österbotten. Det här veckoslutet är det Ostrobothnia Music Expo i Jakobstad och nästa vecka hålls Musik & Talang i Vasa.

Båda evenemangen riktar sig till helt vanliga människor. Om du sitter hemma och drömmer om att dina låtar ska få uppmärksamhet så är det här du kan få tips.

Vi ringde upp för att ta reda på om det är garanti på att musikkarriären är fixad när man deltagit i kongressen. I Jakobstad svarar Joakim Finholm.

Kaos Krew
Bildtext Joakim Finholm ser fram emot Kaos Krew.
Bild: Kaos Krew

Ostrobothnia Music Expo drömmer om en ny scen

Vad är Ostrobothnia Music Expo?
- Vår dröm är att vi ska bygga upp en scen i Jeppis igen. Att man till exempel skulle kunna prata om ett jeppissound. Det händer och sker mycket, många band har varit på turnéer och fått kontrakt, men man hör inte så mycket om det.

Vad lär man sig i år?
- Merle Doering som varit tour manager för Finntroll, Sonata Arctica och Sabaton berättar om hur en arbetsdag för henne ser ut. Kjell Simosas berättar om DIY. Hur man själv får keikkor och ordnar en turné.

Vilka band ser du själv fram emot?
- Kaos Krew är alltid roligt. Det är sällan de spelar live och det är alltid bra drag. Av gratiskonserterna är det nog Jim Videgård.

Är det garanti på att man bli framgångsrik musiker om man kommer?
- Haha, jag kan i alla fall garantera att man har jättetrevligt och träffar mycket folk och får networka. Det är en framgång för mig.

Andreas Carlsson
Bildtext Vågar man gå fram och snacka med Andreas Carlsson? Ja, säger Freja Lindeman.
Bild: Robin Olofsson

Snacka med Andreas Carlsson på Musik & Talang

Om en vecka är det dags för Musik & Talang i Vasa. Det är Freja Lindeman som svarar hos arrangörerna. Hon har inte hunnit äta lunch, trots att klockan är ett, men det verkar inte påverka hennes strålande humör.

Vad är musik och talang? Du får bara använda en mening!
- En mening?! Oj. Vår slogan är ”möt människorna, upplev musiken”.

Vad kommer man att lära sig i år?
- Andreas Carlsson berättar om hur han blivit så framgångsrik entreprenör. Och humorgruppen KAJ och Setä Tamu kommer att diskutera humor och musik.

Vilken spelning ser du själv fram emot?
- Linda Pira och Ronya. Ronya är så duktig. Hon borde slå stort. Ronya är världsklass.

Kan du lova att jag blir framgångsrik musiker om jag kommer?
- Ja det kan jag lova! Men det beror väldigt mycket på dig själv. Man ska våga ta plats och mingla. Det är bara att gå fram och snacka med Andreas Carlsson eller Thomas G:son.

X3M deltar också i Musik & Talang på ett hörn. Stiftelsen sänder live från torget på fredag och på kvällen blir det Svenska Talande Klubben med Norlie & KKV och Felin på Fontana.