Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Radikal renlevnadsman kan bli ny Labourledare

Från 2015
Uppdaterad 12.09.2015 21:45.
Jeremy Corbyn.
Bildtext Jeremy Corbyn och cykeln.

En principfast vegetarian och renlevnadsman utan bil har de största chanserna att bli det brittiska arbetarpartiet Labours nya ordförande.

Den 66-årige Jeremy Corbyn har länge varit på kant med partietablissemanget och kom med i kandidatnomineringen i sista minuten.

Jeremy Corbyn på valmöte i London.

Trots det är det högst sannolikt att Corbyn utropas till segrare då resultatet av medlemsomröstningen kungörs på Labours extra partimöte i London på lördag.

Jeremy Corbyn.

Efter Labours valnederlag i våras och partiledaren Ed Milibands avgång var det många som började kräva en radikal omläggning av partiets politik.

Jeremy Corbyn.

Veteranpolitikern och etablissemangsmotståndaren Jeremy Corbyn blev svaret på deras rop på förändring.

Jeremy Corbyn.

Jag känner väldigt starkt för den allmänna skolan.

En man som lever som han lär och avviker från den traditionella politikerbilden. Han äger ingen bil, klär sig enkelt, är vegetarian och varken röker eller dricker.

Han är känd för att hålla sig till sina uttalade principer - så principfast att han skilde sig från sin fru då hon ville sätta sonen i en dyr privatskola (vilket också skedde).

Jeremy Corbyn.

Corbyn är också känd för att hundratals gånger ha brutit mot gruppdisciplinen i underhuset och röstat enligt eget samvete.

Till skillnad från utmanarna kallar Corbyn sig gärna socialist och representerar en klassisk vänsterpolitik.

Enligt Corbyn har högerregeringen Camerons åtstramningspolitik ökat skillnaden mellan fattiga och rika i Storbritannien så att skillnaden är störst i hela Europa och blir större hela tiden.

Han förespråkar ökad offentlig ekonomisk styrning och nationaliseringar och vill göra undervisningen kostnadsfri.

Motståndarna kallar detta en unken fläkt från det förgångna som kommer att ödelägga partiet, medan hans anhängare tycker att det nu borde vara slut med Labours högerfrieri som inleddes under Tony Blair på 1990-talet.

Den förra partiledaren Blair har fört en uppseendeväckande kampanj mot Corbyn och sagt att de vars hjärtan slår för Corbyn behöver en hjärttransplantation.

Blair varnade i Labourvänliga The Guardian förra månaden att Labour kan utraderas i följande val om Corbyn blir partiledare och spädde på med att jämföra Corbyns politik med fantasierna i Alice i Underlandet.

Jeremy Corby på Notting Hill Carnival i London.

Corbyns starka profil har dominerat valkampen klart i medierna och fått de övriga tre kandidaterna Andy Burnham, Yvette Cooper och Liz Kendall att nästan framstå som stagnerade apparatjiker.

Efter ordförandevalet håller Labour partikongress i Brighton den 27-30 september. Följande ordinarie parlamentsval i Storbritannien hålls i maj 2020.