Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Berättelse 35: "Jag knarkade förälskelser"

Från 2015
Uppdaterad 19.02.2016 11:26.
Kyssande par på strand med #inödochlust-stämpel
Bild: Creative Commons / Moni Sertel

Jag är man 50+ och tidigare narkoman. Knarkade inte de droger vi vanligtvis pratar om, utan förälskelser. Så fort förälskelsekänslorna svalnade för en partner var jag tvungen att hitta en ny.

Mitt längsta förhållande varade i två år. Jag har hunnit vara gift tre gånger. Och frånskild tre gånger. Men gått skilda vägar tiotals gånger.

I början förstod jag inte att jag var beroende. Jag blev blixtförälskad i någon och symptomen var som de brukar när man är hög: aptitlöshet, minskat sömnbehov, en fruktansvärt hög energinivå, lyckokänsla, berusning, en känsla av overklighet. Mitt kärleksobjekt var allt för mig, hade aldrig några fel. Tills jag vande mig och känslan försvann. Snabbt snabbt måste jag hitta en ny.

När jag började bli trygg i ruset av en romantisk förälskelse eller sexuellt förhållande blev jag plötsligt olycklig, rädd och uttråkad. Till slut började jag skjuta ifrån mig min partner eller jaga utanför relationen efter en ny intensiv förälskelseupplevelse. Ofta hittade jag en, men om jag inte gjorde det blev jag deprimerad och förtvivlad - det kändes som om världen rasade samman.

Att övergå från förälskelse till kärlek, lugn och trygghet var för mig omöjligt. Därför höll inga relationer och jag krossade många hjärtan.

Har nu gått i terapi för mitt beroende och har för första gången kunnat hålla fast vid samma partner även efter att förälskelsefasen gått över.

Många skiljer sig på grund av otrohet. Tror att det ofta kunde förlåtas om man förstod kemin och skillnaderna mellan lust, förälskelse och djup kärlek.

man 50+

Berätta din egen historia här

#inödochlust?