Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mitt liv som kund eller varför köper ni inte äpplen?

Från 2015
Uppdaterad 30.10.2015 11:01.

Det händer ofta att jag blir full i skratt eller blixtrande irriterad då jag ska köpa något här i Moskva. Som nu det här med hallon och äpplen.

I en tunnel under en bred gata i närheten av mitt hem brukar en kvinna sitta och sälja frukter, bär och ibland blommor. Jag har med förtjusning köpt hallon av henne så gott som varje dag. Och med lika stor förtjusning har jag ätit dem med yoghurt om morgnarna. Damen har förstås lärt känna mig och vet precis vad jag vill ha.

Då jag i går åter en gång ville köpa mina hallon var hon till min överraskning sur och vresig.

- Varför köper ni inte äpplen? De är väldigt goda, sa hon uppfordrande.

Jag fattade alls inte vad det handlade om utan köpte som vanligt hallon, gick hem och mumsade i mig några av de översta. Och då stod det klart för mig vad som var på tok. De översta hallonen var hur fina som helst men de som låg under var mögliga.

Tänk så mycket lättare det hade varit om hon bara hade sagt som det var.

Eftersom jag är en flitig simmare har min baddräkt blivit lite trådsliten och jag behöver en ny. I dag gick jag runt på stan för att leta efter en. Det visade sig vara svårare än jag hade trott. Slutligen kom jag till en affär som sålde en modell och kvalitet som jag gillade. Problemet var bara att de inte hade någon baddräkt i min storlek.

Försäljaren försökte barskt övertyga mig om att jag skulle ta den som fanns. Hon trodde inte på mig då jag sa att den är för liten.

- Det här är en baddräkt, den ska sitta tätt, var hennes undervisande svar.

Så enveten var hon att jag till slut blev tvungen att prova dräkten. Som naturligtvis inte hade plats för allt jag ville klämma in i den.

Försäljaren blev allt mera surmulen och plockade fram en bikini i min storlek. Inte älskade hon mig ett dugg mera då jag sa att jag inte vill ha någon bikini. Men skam den som ger sig, hon lovade skaffa en baddräkt i min storlek och ringa mig då den finns att köpa.

Det var mera än jag hade väntat mig, tjänstvillighet och driftiga expediter är ett rätt nytt fenomen i Moskva.

Nu återstår det att se om hon verkligen lyckas få fram en baddräkt som duger.

Möten och människor