Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland välkomnade asylsökande med en picknick

Uppdaterad 12.09.2015 23:14.

På lördagen samlades hundratals människor på Medborgartorget i Helsingfors och omkring i Finland för att välkomna flyktingar. Vädret var vackert.

Organisatörerna bedömer att jippot samlade ungefär 3 000 människor.

Stämningen hölls hög med tal, musikframträdanden och clownshower för barnen. Asylsökande fick mat ur soppkök och kände sig välkomna.

– Vi är väldigt tacksamma över att finländarna tagit emot oss så väl. Alla har varit så gästvänliga. Ett stort tack till dem som hjälpt, säger Zeid från Irak, som kom till Finland för åtta dagar sedan.

Många hade tagit sig till torget för att visa solidaritet.

Europe Says Welcome på Medborgarplatsen i Helsingfors 12.9.2015.
Bildtext Medborgarplatsen i Helsingfors

– Jag tycker att det är viktigt att vi visar att de här senaste årens stämningar runtom i Europa med främlingsfientlighet egentligen är marginalgrupper som för mycket oväsen. Att den stora majoriteten vill något helt annat, säger Pontus Högström.

Sandra Svartström, som kombinerat picknickdemonstrationen med en möhippa, tycker att det är fint att många privatpersoner engagerat sig.

– Att låta någon bo i ditt hus är ju en grej, men också små saker som att bjuda in någon på middag eller helt enkelt tala med någon. Så får man dem att känna sig hemma, säger hon.

De som var med på picknicken välkomnade de asylsökande som någonting fräscht, någonting som Finland behöver.

– Jag tycker det är en bra sak. Vi får nya vindar och vi kan tänka oss själva i samma situation. Då skulle det vara trevligt om någon skulle hjälpa oss också, säger Simon Heino.

Att det finns utmaningar då kulturer möts är klart, tycker Heino.

– Såklart det finns. Alltid när det händer någonting nytt så finns det många olika åsikter och många saker man ska ta i beaktande. Det här är en bra sak och det är härligt att solen skiner och livet går framåt. För alla.

Europe Says Welcome på Medborgarplatsen i Helsingfors 12.9.2015.
Bildtext Medborgarplatsen i Helsingfors