Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jemens regering drar sig ur fredssamtal med rebeller

Från 2015
Ismail Ould Cheikh Ahmed, FN:s specialsändebud i Jemen.
Bildtext Ismail Ould Cheikh Ahmed, FN:s specialsändebud i Jemen.
Bild: EPA/MARTIAL TREZZINI

Jemens regering i exil drar sig ut ur FN-ledda fredssamtal med houthirebeller som kontrollerar stora delar av Jemen, bland annat huvudstaden Sanaa.

Regeringen som i början av året flydde till grannlandet Saudiarabien, kräver att rebellerna godtar en FN-resolution som bl.a kräver att rebellerna lämnar områden som de har erövrat under det senaste året.

Rebellerna borde också erkänna president Abd Rabbo Mansour Hadi - I annat fall kommer regeringen inte längre att delta i fredsförhandlingar.

FN:s säkerhetsråd bad så sent i som i fredags parterna att inte ställa nya förhandsvillkor eller vidta ensidiga åtgärder som kunde försvåra förhandlingarna.

Tillsvidare har fredssamtalen inte lett till resultat och de oljerika länderna vid Persiska viken som stöder regeringen, har ställt sig mot kontakterna med rebellerna.

Regeringsstyrkor inleder storoffensiv öster om huvudstaden

Styrkor som stöder regeringen och presidenten säger sig ha inlett en ny storoffensiv mot rebellerna öster om huvudstaden Sanaa.

-Det här är den största och häftigaste offensiven sedan operationerna inleddes i provinsen Marib, säger en militärtalesman.

Stamkrigare som stöder president Hadi har angripit rebellerna i två distrikt som leder till huvudstaden och det pågår häftiga strider kring landets tredje största stad Taiz.Minst 17 människor dödades medan ett trettiotal sårades i striderna i går.

Största delen av den oljerika Maribprovinsen kontrolleras av presidentens styrkor men rebellerna håller fast vid delar av provinsen.

Den Saudiledda militärkoalitionen som stöder Hadi har under de senaste veckorna fört in tusentals soldater till Jemen för en planerad offensiv mot Sanaa.

USA har samtidigt utfört nya drönarattacker mot terroristgruppen Al Qaida i Jemen som kontrollerar hamnstaden Mukalla vid östkusten.

Minst fem medlemmar av Al Qaida dödades i går i en militärbas som Al Qaida har intagit.