Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norska ambassadörens dotter

Från 2015
Uppdaterad 14.09.2015 09:49.
Den danska sångaren Inga Thommessen.
Bildtext Inga Thommessen är en av våra mest nordiska artister
Bild: Yle Kuvapalvelu / Unni Malmgren

Trots sin uppväxt i London, New York, Buenos Aires och Tokyo är hon en av våra mest nordiska artister. Danska singer-songwritern Inga Thommessen, med norska rötter och ett finlandssvenskt förflutet.

Inga Thommessen föddes på den norska ambassaden i London år 1956. Hennes norska pappa var nämligen Norges ambassadör i Storbritannien.

När hon var några år gammal gick flyttlasset till New York. Och allt eftersom pappan skickades vidare på nya uppdrag, kom familjen via Argentina och Japan tillbaka till Europa.

Inga Thommessen var tonåring och hennes pappa stationerades nu i Helsingfors. Hon kom därför att bli finlandssvensk för några år.

Euroviisut 1976

Redan under åren i Tokyo hade Thommessen börjat intressera sig för sång och musik. Där hade hon en duo med en ung Mary Chapin Carpenter, som många år senare skulle utses till USA:s bästa countrysångerska. Chapin Carpenter fick country-Grammisen fyra år i rad på 1990-talet.

I Helsingfors gick Inga Thommessen i Steinerskolan och där mogande hennes musikalitet ännu mera. I skolan träffade hon piansiten Lasse Mirsch och tillsammans tävlade de också i Euroviisut år 1976 med låten Tillsammans med barn.

I samband med Euroviisut gav Inga Thommessen ut sitt debutalbum på anrika Love Records, skivbolaget som grundades och ägdes av Chrisse Schwindt, Atte Blom och Henrik Otto Donner.

Med åren har det blivit flera skivor och i somras kom hennes nionde album.De flesta skivorna är inspelade och utgivna i Danmark där Thommessen bor sedan år 1981.

Lär danska

Vid sidan av musiken har Thommessen hela tiden jobbat som lärare i danska för invandrare. Hon har specialicerat sig på svårt traumatiserade flyktingar och har framgångsrikt lyckats lära ut danska, ofta till vuxna analfabeter med hemska upplevelser i bagaget.

En av hennes elever har till och med blivit författare på danska. Elevens dikter har Thommessen nu tonsatt och gett ut på sitt senaste album, som kom i somras.

Thomas Lundin

I Vega Visor blir det sånger från Inga Thommessens långa karriär, låtar från Helsingfors-tiden på 70-talet, blandat med prisnominerad world music och tonsatta dikter från det färska albumet.
I Vega måndag 14.9 kl. 21.05 och söndag 20.9 kl. 8.05.

Mer om ämnet på Yle Arenan