Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Grön el lockar Jakobstadsborna

Från 2015
Ellinje i solnedgång.
Bildtext Arkivbild
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Under de tre första veckorna i augusti skrev 80 hushåll i Jakobstadsområdet elavtal med Nordic Green Energy som säljer grön el. Trenden började i april men har tilltagit i styrka, säger Erki Milistver som är Finlandschef på Nordic Green Energy.

- På drygt fyra månader har vi fördubblat antalet abonnenter i Jakobstadsområdet, säger Erki Milistver.

I detta nu har Nordic Green Energy omkring 500 kunder i området.

- Vi växer betydligt mera i Jakobstadstrakten än i övriga Finland, trots att vi inte gjort någon särskild kampanj, säger Milistver.

Nordic Green Energy har kontor i Vasa och de placerar sig på en femte plats på Energimyndigheternas jämförelsesida för elpris med medelpriset 3,59 cent per kWh.

Helen Oy - som förr hette Helsingfors Energi - placerar sig på en tredje plats och hit har kunder även sökt sig. På Helen Oy vill man inte uppge exakta siffror.

I storleksordningen med Nordic Green Energys siffror, uppger man på Helen Oy:s kundtjänst att det inte rör sig om hundratals nya kunder, men 10-tals. Helen Oy:s el är inte grön utan består även av fossila bränslen och kärnkraft.

Finkraft Oy erbjuder helt grön el och har de allra lägsta priserna, 3,42 cent per kWh. Även till dem har kunder från Jakobstad sökt sig, men inte med samma kraft som till Nordic Green Energy.

- Vi får nya kunder från området men någon stor ökning har vi inte upplevt, säger vd Peter Mero.

Röstar med plånboken?

Är det gruppen småföretagare i Jakobstad som gick ut med en kampanj mot Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki som påverkat elkunderna? De bytte till elbolag som inte stöder Fennovoima och uppmanade andra att göra det samma.

Det tror inte produktionschef Andreas Rasmus på Katternögruppen dit det lokala elbolaget Herrfors hör.

- Nej, inte har det varit någon stor kundflykt. De här siffrorna är helt normala för branschen, kunderna rör på sig beroende på vilket elbolag som har det förmånligaste erbjudandet och kampanjen för tillfället, säger Andreas Rasmus.

Rasmus är inte oroad. Sen det blev möjligt att själv fritt välja elbolag så är konkurrensen hård och kunderna kommer och går.

Kärnkraftsfrågan avgjorde

En av de Jakobstadsbor som bytt elbolag är Kaj Ahlsved. Han hade länge funderat över att byta elbolag och i sommar gjorde han slag i saken.

- Jag tvekade lite för det är svårt att riktigt reda ut hur prissättningen på el fungerar, säger Kaj Ahlsved.

Men det var Fennovoima projektet som slutligen fick Ahlsved att överge det lokala elbolaget.

- Det blev droppen som fick mig att slutligen byta elbolag. Jag tror inte på kärnkraft och i varje fall inte på sättet som det här projektet sköts. Det har dessutom utvecklats till en säkerhetspolitisk fråga, säger Kaj Ahlsved.

Ahlsved satte sig ner för att reda ut hur prissättningen fungerar och böt sen elbolag. Många har varit intresserade och ställt frågor sen de hört att familjen bytt elbolag.

- Många går och funderar på ett byta, men få är insatta i hur det fungerar och kommer därför inte till skott, säger Ahlsved.

Det visade sig att bytet förlöpte mycket smidigt och att elräkningen också blir mindre i framtiden.

- Jag får en grönare el och dessutom till ett billigare pris, säger Kaj Ahlsved.