Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

IS hävdar: Finländare utförde självmordsattack i Irak

Från 2015
Uppdaterad 14.09.2015 17:06.
Terrororganisationen IS flagga och skylt söder om Kirkuk i Irak den 11 september 2015.
Bildtext IS-krigare.

Terrororganisationen Islamiska staten, IS, uppger att en finländsk ung man har utfört en självmordsattack i Irak.

IS skriver på Twitter att mannen körde in på en irakisk militärbas i en bil lastad med sprängmedel. Attacken ska ha ägt rum i närheten av staden Baiji i norra Irak.

Bekant namn för polisen

Mannen använde sig av namnet Abu Hurayra al-Finlandi. Om uppgifterna stämmer är det fråga om samma man från Björneborg som under vintern och våren skickade hotfulla nätmeddelanden till finländska politiker.

Centralkriminalpolisen i Finland har utrett hotelserna men hade i september ingen bekräftad information om var mannen befann sig eller om han var vid liv.

Varken skyddspolisen eller utrikesministeriet kan bekräfta att informationen stämmer, men ifall påståendet är sant är det uppseendeväckande säger Skyddspolisens kommunikationschef Jyri Rantala.

- Om uppgifterna stämmer är det frågan om den första finländska självmordsbombaren, men det är mycket svårt att officiellt få fram pålitlig information.

Ifall en finländare avlider utomlands är det utrikesministeriets uppgift att reda ut och bekräfta att dödsfallet har inträffat, men eftersom utrikesministeriet baserar sina uppgifter på information av lokala myndigheter kan det vara mycket svårt att bekräfta dödsfall i konfliktzoner där pålitliga lokala myndigheter inte existerar.

Också skyddspolisen tror att det kan vara svårt och tidskrävande att bekräfta att mannen som utförde självmordsattacken i Irak var finländare.

IS-krigare är Finlands största hot

Enligt skyddspolisens uppgifter har omkring 70 finländare rest till konfliktområden i Syrien och Irak och en majoritet av personerna har rest för att delta i våldsamheterna.

Antalet finländare som reser iväg till konfliktzonerna ökar hela tiden, men ökningen är inte lika slående som för ett år sedan. Trots det menar Rantala att finländare som reser iväg för att delta i konflikter utgör ett reellt hot.

Jyri Rantala.

- Enligt vår bedömning är det frågan om det största enskilda hotet som riktas mot Finlands nationella säkerhet just nu. Både det som händer i konfliktområdet och det som kan hända i hemlandet när personerna återvänder hem.

Vanligt att skryta om krigsframgång

Vid skyddspolisen understryker man att det helt enkelt är för tidigt att avgöra sanningshalten i twitterinlägget som påstår att finländaren utfört en självmordsattack, men enligt skyddspolisens överinspektör Tuomas Portaankorva skryter Islamistiska staten ofta om sina dåd i offentligheten.

- En del av kampanjen för att få mera anhängare är att offentligt skryta om så kallade framgångar. Det är sedan de som har tillgång till informationen som måste reda ut ifall den stämmer eller inte, säger Portaankorva.