Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dyr skadegörelse vid gymnasiet i Jakobstad

Från 2015
Jakobstads gymnasium/Pietarsaaren lukio i Jakobstad

Skadegörelsen vid gymnasiet i Jakobstad har varit omfattande de senaste åren. Bland annat har mängder av fönster söndrats och servicemannen har satt hundratals arbetstimmar på att reparera skadorna.

Grundrenoveringen och utbyggnaden av gymnasiet i Jakobstad blev klar till läsårets början 2007. I början var gymnasiet enbart ett svenskspråkigt gymnasium men för tillfället verkar också det finskspråkiga gymnasiet i samma byggnad.

Onödigt arbete och onödiga kostnader

Servicemannen Anders Käld har sammanställt en lista över all den skadegörelse som skett sedan renoveringen blev klar 2007 och den listan är lång.

Den omfattar ett 60-tal fönsterrutor varav den dyraste kostade 2000 euro. Det handlar också om förstörda utomhusbelysningar, ytterdörrar, kortläsare och porttelefoner, förstörda bevakningskameror, åtskilliga sönderbrutna träd, listan kan göras betydligt längre.

- Jag tänker att det här är mycket onödigt arbete som vår vaktmästare måste göra och mycket extra kostnader, pengar som kunde användas till annat, säger rektor Gunnevi Kiiskinen vid Svenska gymnasiet.

- Det är inte våra studerande och någon som går här i skolan som förstör. Jag har för mig att de är betydligt yngre personer.

Övervakningskameror hjälper inte alla gånger

Det finns övervakningskameror vid gymnasiet men ofogsmakarna är smartare än kamerorna.

- Problemet är att de vet vilka vinklar som är skyddade för kamerorna och när de har en huva över ansiktet så kommer man inte så lätt åt dem , säger rektor Gunnevi Kiiskinen.

- Jag har inte heller som rektor tillgång till det bandade material som finns i kamerorna, polisen säger att jag inte får titta på det.

Nya kamerasystem på gång

Polisen i Österbotten samarbetar med de kommuner som är intresserade av att bygga ut ett system för en central övervakning som styrs från Seinäjoki.

Jakobstad har anmält sitt intresse och den första kameran i det här systemet torde installeras under hösten i Skolparken.

-Det finns en politisk beställning i Jakobstad på ett övervakningssystem av den här typen, vi har också haft diskussioner med polisen, säger stadsingenjör Harri Kotimäki i Jakobstad.

Kamerorna skall kunna styras från Seinäjoki enligt order från den lokala polisen, till exempel i alarmsituationer.

Harri Kotimäki hoppas att systemet skall kunna byggas ut i de centrala delarna av Jakobstad och han kommer att anhålla om 50 000 - 60 000 euro i nästa års budget för ändamålet.