Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotals oliktänkare greps på Kuba inför påvens besök

Från 2015
Kvinnor i vitt (Damas de Blanco) demonstrerar i Havanna den 14 oktober 2012.
Bildtext Kvinnor i vitt (Damas de Blanco) i Havanna den 14 oktober 2012.
Bild: EPA/ALEJANDRO ERNSTO

Polisen i Kuba har gripit ett femtiotal kristna aktivister mindre än en vecka innan Påven Franciskus kommer på besök till Kuba.

Polisen ingrep då gruppen Kvinnor i Vitt (Damas de Blanco) höll sin sedvanliga demonstration på söndagen utanför en kyrka i huvudstaden Havanna.

Ett fyrtiotal kvinnor och ett tiotal män avvek från den godkända demonstrationsrutten efter söndagsmässan då de angreps av kvinnliga poliser och regeringsanhängare.

Kvinnorna bars ombord på polisbussar medan männen fördes bort i patrullbilar.

Bland de gripna fanns också José Daniel Ferrer som leder den Patriotiska Unionen, Kubas största grupp för oliktänkare. Han frigavs ett par timmar senare.

Protester varje söndag

Berta Soler som leder gruppen Kvinnor i Vitt försäkrar att aktivisterna kommer delta i de olika evenemang som ordnas under påvens tre dagar långa besök som börjar på lördag.

– Jag skulle vilja tala med påven om behovet av att stoppa polisvåldet mot dem som utnyttjar sin rätt att demonstrera i offentligheten, säger Berta Soler.

Den kubanska regeringen betraktar Kvinnor i Vitt som oliktänkare och provokatörer som stöds av konservativa grupper i USA.

Upp till ett hundratal kristna demonstranter grips varje söndag runt omkring Kuba. Oliktänkarna friges vanligtvis kort efter att de har gripits.

I augusti greps nästan 800 oliktänkare vilket är det högsta antalet per månad i år.