Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HS: Rotenberg sålde Långvikhotellet

Från 2015
Uppdaterad 14.09.2015 07:39.
Affärsmannen Roman Rotenberg på hotell Långvik i juni 2014.
Bildtext Roman Rotenberg äger inte längre hotell- och badanläggningen i Långvik i Kyrkslätt.
Bild: Lehtikuva / Mikko Stig

Den ryska affärsmannen Roman Rotenberg har sålt kongresshotellet i Långvik i Kyrkslätt. Det här rapporterar Helsingin Sanomat.

Orsaken antas vara de amerikanska sanktionerna mot Rotenberg och Långvik Capital. De offentliggjordes i slutet av juli och var en protest mot Rysslands aktioner i Ukraina. Rotenberg antas höra till president Vladimir Putins närmaste krets.

Köpare av hotellanläggningen är företaget Ryokan, som är verksamt inom hotell- och restaurangbranschen.

Företagets största aktieägare är Martti Ahto och Auvo Niiniketo, som båda två sitter i styrelsen för Långvik Capital.

Har nära kopplingar till Rotenberg

Rotenberg har både ryskt och finskt medborgarskap och är delägare i ishockeylaget Jokerit. Han äger också Helsingforsarenan där Jokerit spelar sina hemmamatcher.

Ahto sitter också i styrelsen för Helsinki Halli Oy som förvaltar Helsingforsarenan. Dessutom är han chef vid Arena Events Oy, som ordnar evenemang i Helsingforsarenan, i Långvik och för den ryska marknaden. Bolaget äger aktier i Helsingforsarenan och i ishockeylaget Jokerit.

Niiniketo är aktiv inom olika kampsporter och har via det lärt känna Boris och Arkadi Rotenberg, som båda håller på med judo. Roman är son till Boris.

Enligt HS har fastigheterna och tomtmarken i Långvik hyrts ut till Ryokan på 30 år. Under de kommande tre åren behöver Ryokan inte betala hyra överhuvudtaget.