Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fransk toppdesigner smälter ihop med våra stora mästare

Från 2015
Uppdaterad 14.09.2015 16:24.
Kulturklipp video: Ronan Bouroullec berättar om Kaari-seriens design - Spela upp på Arenan

Bröderna Bouroullec ritar möbler i Paris och hör till designeliten just nu. Ett samarbete med finska Artek hämtade en av bröderna till Helsingfors. Jag fick en exklusiv intervju med designstjärnan.

Han är ljus och har ett vänligt, blygt leende. Ronan Bouroullec har tillsammans med sin bror Erwan ritat flera av vår tids vackraste möbler. De har samarbetat med de stora designhusen Alessi, Vitra, Cappellini, Ligne Roset och Issey Miyake. När jag träffar honom förstår jag varför.

designer vid hylla
Bildtext Ronan Bouroullec visar sin Kaari-hylla för Pia-Maria Lehtola
Bild: YLE/Peter Lüttge

Bröderna är uppvuxna på landsbygden i Bretagne. Ronan talar rofyllt och utstrålar ett lugn som vår tid saknar just nu. Han arbetar i en liten studio i Paris. Han poängterar att fast bröderna Bouroullecs design når ut internationellt vill de hålla den skapande verksamheten intim.

Bouroullecs nya samarbete med finska Artek har resulterat i en möbelserie som heter Kaari, bågen. Ronan kände sig först osäker om han vågar ta itu med de finska designikonernas Aaltos och Wirkkalas själar.

Ronan Bouroullec avslöjade en nyhet för mig under sitt besök i Helsingfors. I höst lanserar de en ny tv. Färgvärlden är röd och vit. Kanten runt skärmen bildar en ram som liknar klassiska dörrkarmar eller tavelramar.

Mer om ämnet på Yle Arenan