Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländare skrev historia – debuterade i NFL

Från 2015
Uppdaterad 02.02.2021 11:38.
Hjälm för amerikansk fotboll.
Bild: Yle

Född i Sverige och uppvuxen i Kanada, men på pappret: finländare. Tyler Varga skrev historia på söndag då Indianapolis Colts mötte Buffalo Bills i NFL.

Tidigare har en handfull finländare spelat träningsmatcher för NFL-klubbar, men världsmedborgaren Varga blev den första att ta sig hela vägen till en seriematch.

Varga spelar som running back och debuterade då Indianapolis förlorade mot Buffalo med 27–14.

– Mina rötter är i Finland. Min mammas familj bor i Finland och jag har ett finländskt pass. Jag brukar besöka min mormor i Vanda på somrarna och jag har många kusiner i Joensuu, säger Vargas till Finlands amerikanska fotbollsförbund.

Mamma landslagsspelare – för Sverige

Vargas bakgrund är otroligt internationell. Pappa John är kroat medan mamma Hannele Sundberg är finländare. Paret flyttade till Kanada efter att de träffats och nu är Tyler proffs – i USA.

I en intervju med Toronto Sun säger Varga att han talar tre språk: engelska, franska och svenska.

Varga har idrotten i blodet. Båda föräldrarna var seriösa kroppsbyggare, men mamma Hannele höll också på med andra sporter, som rugby och alpin skidåkning. På landslagsnivå representerade hon Sverige i rugby.

Tyler Varga blev aldrig draftad. Före han snappades upp av Indianapolis hann han representera University of Western Ontario och Yale.

02.02.2021: Meningen "Klippet nedan är från en träningsmatch i september" samt ett Vine-klipp avlägsnades ur artikeln.

Diskussion om artikeln