Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fler svenskar för Nato

Från 2015
Uppdaterad 14.09.2015 22:48.
Natoflagga
Bild: Yves Boucau / EPA

En majoritet av de svenskar som har bestämt sig vill att Sverige går med i försvarsalliansen Nato. Det visar en mätning från Svenska Dagbladet.

Enligt mätningen är 41 procent för och 39 procent mot ett Nato-medlemskap, medan hela 20 procent inte har bestämt sig. Skillnaden mellan ja- och nejsidan är dock inte statistiskt säkerställd, eftersom felmarginalen är plus minus tre procentenheter.

Mätningen, som är gjord av opinionsinstitutet Sifo på uppdrag av Svenska Dagbladet, är gjord efter att Centerpartiet och Kristdemokraterna har tagit ställning för Nato, vilket innebär att hela den borgerliga Alliansen är för ett Nato-medlemskap.

Den nuvarande regeringen motsätter sig ett medlemskap och kommer inte att göra en utredning om ett Nato-medlemskap under den här perioden vid makten.

I stället har regeringen och Alliansen kommit överens om att Sverige ska utreda sitt internationella militära samarbete.

En majoritet i riksdagen är emot ett medlemskap, eftersom både regeringspartierna och Sverigedemokraterna vill bibehålla alliansfriheten.

SD:s väljare för Nato

En tydlig skillnad finns i opinionen mellan Sverigedemokraterna som parti och dess väljare; 54 procent av väljarna stöder ett Nato-medlemskap i den här undersökningen.

Bland socialdemokratiska väljare är stödet alltjämt litet - Socialdemokraterna har 52 procent motståndare och 30 procent anhängare.

– Det har inte hänt så mycket inom Socialdemokraterna, där är det fortfarande en väldigt tydlig majoritet mot Nato, säger opinionschef Toivo Sjörén på Sifo till Svenska Dagbladet.

Det är bland Alliansens väljare som den största skiftningen har skett: 61 procent är för Nato och 23 procent mot.

Centerpartiets svängning i frågan har antagligen haft en stor symbolisk effekt, då partiet av tradition har betonat alliansfriheten.

Så sent som 2011 var stödet för Nato 23 procent med 50 procent mot ett medlemskap.

Diskussion om artikeln