Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

EIF-manager: "Vi kämpar om en sjunde plats i division 1"

Från 2015
Uppdaterad 14.09.2015 13:12.
Peter Haglund
Bildtext Peter Haglund har gått en lång väg med sitt lag EIF.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

- Vi hoppas på att halva styrelsen inte behöver ta nitron efter säsongens sista match, säger Peter Haglund, manager för EIF:s herrlag i fotbollens division 1.

Som manager och styrelseordförande för fotbollssektionen medger Haglund att det har varit en överraskande svår säsong.

- Vi blev nog tagna på sängen. Den här serien har varit tuffare än vad vi tänkte oss i början, säger Haglund i Sportmåndag (14.9).

Haglund säger att publiken och folk i allmänhet är vana att EIF vinner, medan det varit kämpigare i den nästhögsta fotbollsserien i Finland.

- Av 21 spelade matcher har vi endast förlorat 10 matcher. Det är bra i en tuff serie, säger Haglund.

Han nämner gärna den viktiga segern över Valkeakosken Haka på torsdagen (10.9).

- Det var Hakas första förlust på hemmaplan den här säsongen. Vi kan vara stolta att en liten förening vinner över en så anrik förening som Haka, dessutom på klubbens bortaplan, säger Haglund och tillägger skrattande att om han spått resultatet för tre år sedan skulle han ha skickats på vård.

Klubbens flyt fortsatte några dagar senare. Medan EIF-aktiva firade 110-årsjubileum på Knipan på lördagen (12.9) förlorade både Mikkelin Palloilijat och Vasa IFK sina matcher.

Det betyder att EIF fortfarande har en ledning på sju poäng till MP och VIFK, som alltså ligger under nedflyttningssträcket. De två sista lagen i serietabellen faller automatiskt till division 2. EIF har dessutom spelat en match färre än de här lagen.

- Vi kämpar inte mera om att hållas i division 1, utan nu kämpar vi om en sjunde plats. Vi ska försöka komma förbi FC Jazz.

FC Jazz från Björneborg ligger strax ovanför EIF i serietabellen med två poäng mera än EIF. FC Jazz har spelat en match mera än EIF, så även det upplägget bådar gott för den resterande säsongen.

EIF skaffar inte färdiga stjärnor

Vad gäller spelarköp säger Haglund att klubben ligger på en helt annan nivå än de andra klubbarna i division 1. Budgeten är helt enkelt lägre, säger han.

- Vi följde den medvetna strategin att inte skaffa färdiga stjärnor, utan målsättningen var och är att vi är en uppfostrarförening.

Bland de värv som lyckats okej eller bra lyfter Haglund målvakten Ville Viljala.

- Han hade en formsvacka i början, men resten av säsongen har han spelat stabilt. Han är född 1995, så han är framtidens spelare.

Haglund lyfter också Juuso Aaltos prestationer den här säsongen.

Lyckade EIF-spelare

- Vi har kritiserats för att vi inte har köpt spelare när det gått sämre, men vi har också brutit kontrakt i samförstånd för att ta in andra spelare.

Bland klubbens egna produkter räknar Haglund upp sex namn som spelat regelbundet. William Lindqvist, Benjamin Källman, Ville Sevón, Johan Estlander, Zacharias Ekström och Casper Källberg.

- De här är alla från EIF och dem som vi lyckats bäst med. Jag tror ingen kan vara missnöjd med speltiden de här sex fått.

Division 1-klubb ska ha flera lag

EIF/Akademi som spelar i division 3 är ingen last, utan är viktig för hela föreningen, säger Haglund.

- Laget har en viktig funktion för "drop outs" och kan ge tid åt spelare för att utvecklas för spel i division 1. Laget ska nog finnas. Det är jätteviktigt för ett division 1-lag att ha ett lag i en lägre serie.

Tack för stödet

Förutom att Haglund är nöjd med sin trupp på planen, är han också nöjd med publiken och staden.

- Vi har fått ett otroligt fint stöd av publiken. Och jag tackar också Raseborgs stad som gör att vi kan spela fotboll på den här nivån.

Hoppas juniorerna hålls kvar

Haglund vågar redan tro på en fortsatt plats i division 1, men vill ännu inte berätta mera om säsong 2016, till exempel vem som tränar laget.

Vad gäller EIF-löftena William Lindqvist och Benjamin Källman hoppas manager Haglund att de hålls kvar i klubben.

- Jag hoppas att de inte blir för ivriga och tar för stora kliv på en gång och blir bänknötare i någon annan klubb. Division 1 är en ypperlig serie att utvecklas i.

I samma andetag hoppas Haglund att de fyra andra EIF-fostrade; Sevón, Estlander, Ekström och Källberg, fortsätter spela grönvitt säsongen 2016.

I kväll klockan 17 möter U16-landslaget Nordirland i Karis. Tobias Fagerström från BK-46 är med i landslaget. Haglund vill inte gå med på spekulationer om Fagerströms framtida klubb kunde vara division 1-laget EIF.

- Jag kan inte kommentera det i det här skedet. Det är fast i hans ambitioner. Man måste också se hur mogen han är att byta klubb och gå vidare.

Vad gäller klubbens ekonomi säger Peter Haglund att den är i balans.

- Det finns ingen risk att vi inte skulle existera nästa år, säger Haglund.

På tisdag (15.9) möter EIF Jyväskylälaget JJK på bortaplan. Nästa hemmamatch är mot TPS från Åbo på lördag 19.9.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln