Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

SFP i Karis mot Prisma i Läpp

Från 2015
Byggnaden där Jysk-butiken finns i Karis.
Bildtext Varuboden-Osla köpte nyligen den här fastigheten i Läpp med tanke på en Prisma.
Bild: Yle/Pia Santonen

Svenska folkpartiet i Karis motsätter sig en Prisma i Läpp i Karis. De anser att en stormarknad istället ska placeras centralt i Karis centrum.

Om en stormarknad placeras i Läpp så är de små företagen tvingade att flytta till det ställe där kunderna gör sina matinköp, anser partiets Karisavdelning.

SFP önskar att Karisborna inte ska tvingas åka ut till riksvägen varje gång de ska handla mat eller besöka Posten, Alko, frisören eller blomsteraffären utan handeln ska hållas kvar i stadskärnan.

Karis borde värna om möjligheten att sköta alla ärenden i centrum. På många andra orter kan man inte mer göra det, säger man i ett pressmeddelande.

Större butiker kan bli möjliga i centrum

Just nu har de första stegen tagits till att göra en detaljplanändring för Karis centrum och enligt skisserna kan det bli möjligt att etablera större butiker i absoluta centrum.

SFP i Karis påpekar att de också vill se en fortsatt utveckling av affärsområdet i Läpp, men att där ska finnas butiker som säljer större produkter såsom byggvaror, bilar, möbler eller vitvaror.

Varuboden-Osla köpte tidigare i år den gamla Bergmanfastigheten och områden runt om den i Läpp. Tillsammans är området 13 000 kvadratmeter stort. Andelslaget äger också ABC-tomten invid.

Byggrätten på den nyköpta tomten är 4 500 kvadratmeter och den rätten gäller också dagligvaruhandel. Byggrätten räcker ändå inte till för en Prisma och från Varuboden-Oslas sida hoppas man på en bra överenskommelse.