Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sjuka barn får drömdagar

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Privata sjukförsäkringar för barn ökar
Bild: Yle / Jonna Nupponen

Project LIV öppnar kontor i Jakobstad och anställer en verksamhetsledare. Johanna Stenback, som var med och grundade föreningen för ett år sedan, säger att verksamheten blev mycket större än de förväntade sig.

Jakobstadsbon Nina Brännkärr-Friberg tog initiativ till Project LIV då hennes 5-årige son fick cancer och hela familjens tillvaro vändes upp och ner. Livet handlade till stor del om sjukhusvistelser.

- När familjen satt på sjukhuset satt de i ett grått rum. Det fanns inga färger, inte heller stolar som räckte till hela familjen. Då barnen hade kalas fanns inga färgglada muggar och vimplar. Det där lilla extra som gör så mycket för tillfriskningen, säger Johanna Stenback.

Översätta vårdguider

Johanna Stenback är en av grundarna till Project LIV
Bildtext Johanna Stenback är en av grundarna till Project LIV
Bild: Yle/Malin Hulkki

Förutom att sätta färg på sjukhusen, bland annat en lekhörna för barnen på centralsjukhuset i Karleby, har föreningen satsat på att ge bättre service för svenskspråkiga. Med hjälp av frivilliga har man låtit översätta vårdguider från finska till svenska.

- Här hoppas vi kunna involvera en samarbetspartner och också trycka på politiskt eftersom detta är en service som de svenskspråkiga egentligen är berättigade till, säger Stenback.

Drömdagar för barnen

Drömdagarna, som föreningen ordnar, har blivit efterfrågade. Då får det långtidssjuka barnet och dess syskon önska sig en dag då en dröm går i uppfyllelse. Sjukhuspersonal och också privatpersoner kan nominera någon, men en referens från ett sjukhus behövs.

- Vi vill satsa på hela familjen, också syskonen som ju ofta kan komma i kläm när ett barn blir allvarligt sjukt. Vi hade till exempel en flicka som älskade att baka. Hon fick träffa en konditor och hennes bror fick en dag med Vasa Sport.

Målet är att bli nationell

Nyligen öppnade föreningen ett kontor i Jakobstad och anställde en verksamhetsledare, Mirella Enlund. Målsättningen är att jobba för hela Svenskfinland och göra föreningen nationell.

Verksamheten finansieras i huvudsak av företagssponsorer, en del stiftelser och organisationer.

Här kan du läsa mer om Project LIV.

Projekt LIV hjälper familjer med långtidssjuka barn

7:27