Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Vargen kommer nog inte över till Esbo och Helsingfors"

Från 2015
Uppdaterad 15.09.2015 08:27.
En varg
Bildtext Porkalavargen har väckt mycket känslor bland ortsborna. Vargen på bilden har inte rört sig i Kyrkslätt.

Vargobservationen i Kyrkslätt har väckt rädslor bland kommuninvånarna. Farligt blir det först då vargen förökar sig och börjar bygga revir, säger viltvårdaren Hans Holopainen.

Den kanske simmar över till Stensvik och tittar hur det ser ut. Men den kommer nog att tycka att det är för trångt.

I trettio års tid var Hans Holopainen verksamhetsledare för Kyrkslätts jaktvårdsförening. Han har själv sett en varg två gånger och en gång har hans får fått besök av vargen, med dödlig utgång för tre av fåren.

- Jag kan inte vara arg på vargen, den går ju bara efter sin instinkt, säger Holopainen.

Han tror att vargen i fråga har sökt sig till Porkala för att hitta ett eget revir. Så länge den inte förökar sig tycker Holopainen inte att man ska oroa sig.

Det är politikerna och de som bor på andra våningen i tätorten och vill ha kvar vargen i Finland som ska fatta beslutet.

Han tror inte heller att vargen kommer att fortsätta sina vandring österut mot Esbo och Helsingfors.

- Den kanske simmar över till Stensvik och tittar hur det ser ut. Men den kommer nog att tycka att det är för trångt. Man vet med säkerhet att vargen rört sig i ett område mellan 51:an i norr, Porkala i väster och gränsen till Stensvik i öster, säger Holopainen.

Hans Holopainen
Bildtext Hans Holopainen jobbade som verksamhetsledare vid Kyrkslätts jaktvårdsföreningen i närmare trettio år.
Bild: Yle/Carina Bruun

Dags för nya regler

Däremot efterlyser Hans Holopainen klarare regler för när man får döda vargar. Djuret är fridlyst i Finland och får inte dödas, med några undantag. Man kan söka jaktlicens om vargstammen blivit för stor eller om vargen orsakar skada.

- Eller så kan polisen fatta ett beslut om att skjuta en varg som rör sig nära gårdar och lite hungrigt tittar sig omkring, berättar Holopainen.

Det finns en vargskötselplan, men den saknar en västenlig ingrediens: ingenstans framgår det hur nära en tätort det är okej för vargen att röra sig.

Jag kan inte vara arg på vargen, den går ju bara efter sin instinkt.

- Men det kan jag inte säga, det måste politikerna avgöra. Jag är inte rädd för en enskild varg i Kyrkslätt.

Här får både beslutsfattare och stadsbor sig en känga.

- Det är inte jag eller jaktvårdsföreningen som kan sätta gränsen att hit men inte längre. Det är politikerna och de som bor på andra våningen i tätorten och vill ha kvar vargen i Finland som ska fatta beslutet.

Arkiv: För trettio år sedan dök vargen plötsligt upp i Nyland.

Rovdjursstammarna kommer till Nyland - Spela upp på Arenan

Korrigering 14.9 kl. 16.20 Rubriken korrigerades och Holopainens citat och vargobservationer i Esbo förtydligades. Det finns inga bevis på att vargen rört sig i Stensvik eller på Pentala.

Diskussion om artikeln