Folk samlas kring motåtgärder mot massprotesten
Löntagarnas storprotest som ska genomföras på fredag omfattas inte av alla.
Det Akava-anslutna Finlands Ekonomer beslöt på måndagskvällen att inte delta i aktionen. En majoritet på 54 procent av de 12 000 medlemmar som besvarade förbundets enkät motsatte sig att ekonomförbundet stöder protestaktionen.
Det nätverk som utvecklats vid startup- och teknologikonferensen Slush utarbetar en motidé som handlar om ett slags "talko" där affärer, trafik och skolor ändå ska kunna fungera trots massprotesten bland arbetstagarna, skriver Kauppalehti.
De som deltar i "motstrejkstalkot" hör till samma grupp som utvecklade Slush till Europas största startup- och teknologikonferens. Under de senaste två åren har antalet deltagare i Slush fyrfaldigats, och för ett år sedan besökte 14 000 personer Mässcentret.
- Om människor inte går på jobb måste samhällsfunktionerna upprätthållas på ett annat sätt, säger Slush styrelseordförande Ilkka Kivimäki. En del av oss funderar på hur skolelever kunde få distansundervisning. Det finns också planer på ersättande trafik till olika studieinrättningar.
Slush tar inte ställning till politik
Idén om en motstrejk föddes i Slush-kretsar men Slush är inte officiellt med i projektet, och tar inte direkt ställning i politiska frågor.
- Grundtanken med Slush är att skapa nya internationella företag och arbetsplatser i Finland. Vi vill främja företagsamhet och hjälpa unga entreprenörer så mycket som möjligt, säger Kivimäki.
Kivimäki säger i Kauppalehti att man i slutet av den här veckan kommer att få se konkret verksamhet.
- Styrkan i vårt nätverk är att allt sker enligt en mycket snabb tidtabell.
Facket ogillar Slush agerande
På fackligt håll definierar man den här sortens aktivitet som strejkbrytarverksamhet.
Bland annat Niina Koivuniemi, som leder för servicebranschens fackförbund Pam, fördömer Slush agerande.
- De som har planerat det här har nog inte tänkt på följderna av strejkbrytarverksamhet, och att nätverkets rykte förstörs. Slush vill nog säkert inte heller att man börjar bojkotta dess verksamhet, säger Koivuniemi enligt Kauppalehti
Studerande ordnar gratis bussresor
Också den politiska studentorganisationen Kokoomusopiskelijat (Samlingspartiets studerande) har kört igång en kampanj som riktar sig mot storprotesten på fredag. De studerande organiserar gratis busstransport mellan Helsingfors centrum och Otnäs i Esbo.
- Det ligger i allas intresse att folk kommer i väg till sina jobb, föreläsningar och tenter, säger ordförande Daniel Lahti.
Aktivitet på sociala medier
Grupper har skapats också på sociala medier där många pekar på företagarnas svåra sits.
I Facebook-gruppen Töissä myös perjantaina 18.9. Ja ylpeä siitä. - på svenska ungefär "jobbar även fredag 18.9 och är stolt över det" - diskuteras fredagens massprotest flitigt.
Tusentals människor har via gruppen meddelat att de inte tänker lägga ner arbetet - utan de tänker tvärtom jobba under protestdagen.
Många som deltar i diskussionen är företagare som skriver att de inte får några lönepåslag för helger eller övertid. Också gruppen Tupladuunipäivä, ungefär "Dagen för dubbeljobb" har grundats med samma mål.
Massprotest på fredag
Löntagarnas massprotest äger rum på fredag. Aktionen kommer bland annat att stoppa tågtrafiken från kl. 6 till kl. 18.
Också kollektivtrafiken i huvudstadsregionen stannar upp. Verksamhetetn i daghem och skolor kommer att halta.
Transportfacket AKT har meddelat om transportstopp på vägar och i hamnar.
På flygplatserna strejkar de som tankar planen och kör flygbussarna. Även flygledarna, Luftfartsunionens medlemmar och kabinpersonalen strejkar, vilket i praktiken innebär att flygtrafiken står stilla under en del av fredagen.
Medlemmarna i kabinfacket lägger ner arbetet mellan klockan 11 och 13 på flygen som avgår från Helsingfors-Vanda flygplats. Enligt Iltalehti kommer minst 13 Finnairflyg att ställas in.
Den stora massprotesten på fredag är löntagarnas politiska reaktion på regeringens planer på att ingripa i bland annat lön under sjukfrånvaro, semestrar och söndagstillägg.